Κόσμος

Σαν σήμερα: Το νόμισμα που άλλαξε την ιστορία του κόσμου

Ήταν 6 Ιουλίου του 1785 όταν κυκλοφόρησε το νόμισμα που άλλαξε την ιστορία των νομισμάτων αλλά και του κόσμου. Μέχρι πρόσφατα ήταν το πιο διαδεδομένο νόμισμα στον κόσμο, αφού το 2005 κυκλοφορούσαν 760 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται εκτός ΗΠΑ.

Μετά την Αμερικανική Επανάσταση, οι πρώτες 13 πολιτείες είχαν όλες διαφορετικό νόμισμα, κι έτσι προέκυψε η ανάγκη του ενιαίου νομίσματος. Οι ιθαγενείς είχαν το Γουαμπουν και οι επαναστάτες το χάρτινο Κοντινένταλ. Η λέξη Δολάριο δεν ήταν άγνωστη. Το ισπανικό πέσο ή ντολάρο κυριαρχούσε ακόμα και στις βρετανικές αποικίες της Βόρειας Αμερικής. Στις αρχές Ιουλίου λοιπόν το δολάρια υποδιαιρούμενο από 100 σεντς έγινε το επίσημο νόμισμα των ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη φορά που ένα κράτος υιοθετούσε δεκαδικό νομισματικό σύστημα.

Η λέξη δολάριο προέρχεται από μια παραλλαγή της λέξης τάλερ, ένα νόμισμα του 16ου αιώνα που κυκλοφορούσε στην περιοχή της σημερινής Τσεχίας. Από το τάλερ άλλωστε προέρχεται και η λέξη τάλιρο.

Το σύμβολο του δολαρίου, είναι το γνωστό $. Γι’ αυτό υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις. Η πιο επικρατούσα αναφέρει πως αρχικά επρόκειτο για ένα U και ένα S, τα αρχικά δηλαδή του United States. Εξαιτίας της κακής κοπής, το U καταργήθηκε σιγά σιγά και παρέμεινε το S με τις δυο κάθετες ευθείες ($).

Αυτές οι κάθετες γραμμές συμβολίζουν τη σταθερότητα του νομίσματος. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ευρώ (€) και στο Ιαπωνικό Γιεν (¥). Αρχικά τα δολάρια ήταν μόνο μεταλλικά, με το πρώτο χάρτινο να κυκλοφορεί το 1862, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Μέχρι το 1975, το δολάριο είχε αντίκρισμα σε χρυσό ή ασήμι. Από τότε είναι μόνο λογιστικό χρήμα και διαπραγματεύεται ελεύθερα, ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς.

Στις μέρες μας παραμένει το πιο ισχυρό νόμισμα στον κόσμο, αν και αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το ευρώ. Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ζήτηση του δολαρίου διεθνώς επιτρέπει στις ΗΠΑ να έχουν ελλείμματα χωρίς τον κίνδυνο υποτίμησης. Ωστόσο, προβλέπουν ότι στο μέλλον το δολάριο θα δεχθεί σοβαρές πιέσεις, οι οποίες θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button