Αγροτικά

Σε ανοδικό τέµπο η επιτραπέζια ελιά

Σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση πέρσι κινούνται οι τιµές παραγωγού για την επιτραπέζια ελιά, για την οποία  –για άλλη µια φορά– επιβεβαιώνεται ο κανόνας «όσο πιο χοντρές τόσο πιο ακριβές και όσο πιο ψιλές τόσο πιο φθηνές».

Ειδικότερα, από την αρχή της συγκοµιδής, οι τιµές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ήτοι στο 1,5 ευρώ το κιλό για το 200άρι στην Καλαµών, στο 1 ευρώ για τις πράσινες και από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό για τις µαύρες στρογγυλές (χονδροελιές).

Η συγκοµιδή της επιτραπέζιας ελιάς έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί και η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα. «Η εικόνα είναι ότι ο καρπός ήταν καθαρός και ποιοτικός», σηµειώνει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Δηµήτρης Τσιόβουλος, από την οµώνυµη εταιρεία διακίνησης ελιών, η οποία πραγµατοποιεί εξαγωγές προς Γερµανία και Ολλανδία.

των Φανής Γιαννακοπούλου,  Τάνιας Γεωργιοπούλου

Για καλή παραγωγή κάνει λόγο και η Διεπαγγελµατική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ). Όσον αφορά την ελιά Καλαµών, η διεπαγγελµατική εκτιµά ότι µπορεί να φτάσει και τους 90.000-100.000 τόνους, όµως µε καρπό µικρού µεγέθους λόγω της ανοµβρίας, µε αποτέλεσµα να λείψουν από την αγορά οι «χονδρές» κατηγορίες. Για την ποικιλία πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, οι ποσότητες εκτιµάται ότι θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, η οποία, πάντως, προς το παρόν είναι σχετικά «καθισµένη».

Ψιλές λόγω ανοµβρίας

Από άποψη ποσοτήτων, η παραγωγή της Καλαµών φέτος κινήθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εντοπίζοντας το µοναδικό πρόβληµα στο µέγεθος (φαινόµενο µικροκαρπίας), το οποίο αποδίδουν στην ανοµβρία. Οι τιµές παραµένουν από την αρχή της σεζόν σε υψηλά επίπεδα, αναλόγως πάντα και µε το µέγεθος. Υπενθυµίζεται ότι πέρσι η Καλαµών κινούνταν γύρω από το 1-1,10 ευρώ, ενώ φέτος το 200αρι έφτασε και το 1,5 ευρώ το κιλό.

Στις χονδροελιές-στρογγυλές (σ.σ. Άµφισσας, Αγρινίου) φέτος η παραγωγή ήταν πολύ µικρότερη, όµως η ποιότητα ήταν εξαιρετική, για αυτό και οι τιµές τους κρατιούνται σε υψηλό επίπεδο.

«Οι πράσινες ξεκινάνε από το  1 ευρώ και οι µαύρες είναι γύρω στα 1,80 µε 2 ευρώ το κιλό, αναλόγως και το µέγεθος», αναφέρει ο κ. Τσιόβουλος. Γενικά φέτος, οι χονδροελιές ήταν σε καλό µέγεθος. Όσο µαθαίνουν οι καταναλωτές τη διατροφική αξία και τα οφέλη της επιτραπέζιας ελιάς, τόσο αυξάνεται η ζήτησή της. Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Τσιόβουλος, «πλέον οι καταναλωτές έχουν µάθει την ελληνική ελιά και τη ζητάνε. Ξεχωρίζουν τις ελληνικές σε σχέση µε αυτές από Τουρκία ή Αίγυπτο, καθώς είναι ανώτερης ποιότητας. Κάθε χρόνο ανεβαίνει η ζήτηση για την ελληνική ελιά, γιατί µαθαίνουν και άλλα κράτη για την ελιά και το ελαιόλαδο».

Πεσµένη η παραγωγή στην Ευρώπη

Άνοδο 4% θα σηµειώσει η παγκόσµια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών εσοδείας 2017/2018 σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά και θα φτάσει τους 2.953.000 τόνους, σύµφωνα µε στοιχεία του Διεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου (IOC).

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ωστόσο, αναµένεται συνολικά µείωση της παραγωγής κατά 11%, εξαιτίας της µείωσης της παραγωγής της Ισπανίας, η οποία αναµένει παραγωγή 521.000 τόνους, χαµηλότερη κατά 12% σε σχέση µε πέρσι. Από την άλλη πλευρά, αναµένεται αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα κατά 31% και στην Ιταλία κατά 20%. Αύξηση της παραγωγής αναµένεται και σε άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, οι οποίες εκτιµάται ότι θα έχουν παραγωγή-ρεκόρ 650.000 και 455.000 τόνων αντίστοιχα. Η παραγωγή σε Αργεντινή, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία επίσης αναµένεται αυξηµένη. Την ίδια ώρα, σε σχέση µε πέρσι, η παραγωγή αναµένεται να αυξηθεί στις ΗΠΑ κατά 9% και στο Μεξικό κατά 11%.

Πρέπει να σηµειωθεί ότι η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών την τελευταία τριακονταετία έχει τριπλασιαστεί από 950.000 τόνους το 1990/1991 σε 2.953.500 τόνους το 2017/2018, όµως το ίδιο χρονικό διάστηµα αυξάνεται και η διεθνής κατανάλωση.

Σε ανοδικό τέµπο η επιτραπέζια ελιά

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button