Αγροτικά

Σε δύο κατηγορίες χωρίζουν τους αγρότες οι πράσινες δεσμεύσεις

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης το Συμβούλιο των υπουργών δυσκολεύει πολύ τα πράγματα ειδικά σε ότι αγορά τις φιλοπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν τελικά σε αγρότες δύο ταχυτήτων.

Αυτή η συμφωνημένη θέση προτείνει ορισμένες ισχυρές δεσμεύσεις από τα κράτη μέλη για υψηλότερη περιβαλλοντική φιλοδοξία με μέσα όπως τα υποχρεωτικά οικολογικά συστήματα (eco-schemes). Ταυτόχρονα, η συμφωνημένη θέση επιτρέπει στα κράτη μέλη να έχουν την απαραίτητη ευελιξία ως προς τον τρόπο επίτευξης περιβαλλοντικών στόχων. Για παράδειγμα, θα υπήρχε μια διετής πιλοτική φάση για τα eco-schemes και τα κράτη μέλη θα απολάμβαναν ευελιξία σχετικά με τον τρόπο κατανομής κονδυλίων στο πλαίσιο διαφορετικών πράσινων πρακτικών.

Μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου Συμβουλίου, περιλαμβάνουν:

-Οι αγρότες θα λάβουν οικονομική υποστήριξη υπό τον όρο ότι θα υιοθετήσουν πρακτικές ευεργετικές για το κλίμα και το περιβάλλον.

-Οι αγρότες που ξεπερνούν τις βασικές απαιτήσεις περιβάλλοντος και κλίματος θα λάβουν πρόσθετη οικονομική υποστήριξη μέσω της εισαγωγής «eco-schemes». Αυτά τα νέα μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος θα συνδέονται με έναν ειδικό προϋπολογισμό, ο οποίος αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού για τις άμεσες ενισχύσεις. Θα λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% των κονδυλίων των άμεσων ενισχύσεων. Μια αρχική πιλοτική φάση δύο ετών θα εξασφάλιζε ότι τα κράτη μέλη θα αποφύγουν να χάσουν τα απαραίτητα κεφάλαια ενώ θα εξοικειωθούν με τα νέα μέσα. Τα ενδεικτικά παραδείγματα eco-schemes περιλαμβάνουν πρακτικές όπως η γεωργία ακριβείας, η αγροδασική και η βιολογική γεωργία, αλλά τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να σχεδιάσουν τα δικά τους μέσα βάσει των αναγκών τους.

Όλοι οι αγρότες θα δεσμευτούν σε υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. ακόμη και οι μικρότεροι. Για να βοηθηθούν σε αυτήν την πράσινη μετάβαση, οι μικροκαλλιεργητές θα υπόκεινται σε πιο απλοποιημένους ελέγχους, μειώνοντας το διοικητικό φόρτο, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμβολή τους στους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους.

Μια γενική προσέγγιση σημαίνει ότι το Συμβούλιο έχει τώρα την πολιτική εντολή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν ο συννομοθέτης συμφωνήσει επίσης για την εσωτερική του θέση, με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button