Ελλάδα

Σε ηλικία 111 ετών, “έφυγε” από την ζωή η Λιλή Αλιβιζάτου – Θεοτοκά

Αδελφή του Γιώργου Θεοτοκά και μητέρα του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου.

Σε ηλικία 111 ετών έφυγε από την ζωή μια σπουδαία Ελληνίδα, Λιλή Αλιβιζάτου – Θεοτοκά.
Κόρη του Μιχαήλ Θεοτοκά που διετέλεσε σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Διάσκεψη της Λωζάνης, αδελφή του λογοτέχνη και σημαντικού διανοητή της γενιάς του ’30, Γιώργου Θεοτοκά, μαθήτρια του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου, σύζυγος του σπουδαίου γιατρού Κώστα Αλιβιζάτου, μητέρα του διαπρεπούς συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει σε ανάρτησή της η δημοσιογράφος Ρένα Θεολογίδου:

“Αθόρυβα έφυγε προχθές η Λιλή Αλιβιζάτου-Θεοτοκά. Το είδα στη φίλη μου τη Chara Loukakou (από όπου δανείστηκα και τη φωτογραφία, όταν χωρίς πια να βλέπει έπλεκε για τα προσφυγόπουλα)
Ηταν μητέρα του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, αδελφή του συγγραφέα Γιώργου Θεοτοκά και διαχειρίστρια του αρχείου του, στο οποίο κατέφευγαν καθηγητές, διδακτορικοί φοιτητές, διανοούμενοι.
Γνώρισα τη Λιλή Αλιβιζάτου μετά από ένα τηλεφώνημα για το “Ριμέικ” και βρήκα μιά γυναίκα ανεπανάληπτη. Με προσκαλούσε απογεύματα για ένα τσάι και ήταν για μένα τιμή και απόλαυση.
Οι αφηγήσεις της από την Κωσταντινούπολη και τη βενιζελική Αθήνα, από το Θεοτοκά, από τον πατέρα της κορυφαίο νομικό που τον κάλεσε ο Βενιζέλος, σύμβουλο και εμπειρογνώμονα στη Λωζάνη για τη Συνθήκη, από..από…από (τί να πρωτοθυμηθώ) ήταν θησαυρός από μικρές ιστορίες που έκαναν τη μεγάλη Ιστορία. Η Ιστορία από πρώτο χέρι.
Η Λιλή Αλιβιζάτου δεν ήταν μόνο αναμνήσεις παρα την ηλικία της ήταν μια γυναίκα προοδευτική και παρούσα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button