Αγροτικά

Σε κίνδυνο η φέτα από τη συμφωνία ΕΕ – Αυστραλίας/Νέας Ζηλανδίας

Σε κίνδυνο βρίσκεται η φέτα, από τη συμφωνία ΕΕ με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, και δεν είναι το μόνο προϊόν. Για τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την εν λόγω συμφωνία αλλά και από τις χώρες της MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), που θα έχουν επιπτώσεις και στη φέτα και στα εσπεριδοειδή, μίλησε ανοιχτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Εμπορικές Συμφωνίες, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη, υπό τον πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δήμο Παπαδημητρίου, και τον γενικό γραμματέα, Ηλία Ξανθάκο, στην Ιαπωνία, μια χώρα 127 εκατομμυρίων κατοίκων, έκλεισε πλήρης η προστασία της φέτας, όμως στην Αυστραλία, που υπάρχει πολυπληθής ελληνική παρουσία, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες για την κατοχύρωση των ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Προβλήματα και στα Ελληνικά φρούτα

Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στα νωπά μας τρόφιμα, κυρίως στα φρούτα, από τη συμφωνία με τις χώρες MERCOSUR. Συγκεκριμένα, στα πορτοκάλια, τα νεκταρίνια, τα λεμόνια, τα μήλα, τα κεράσια κ.ά. λόγω της κατάργησης τιμής εισόδου και της μείωσης της διάρκειας του διαστήματος απελευθέρωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες φρούτων. «Θεωρούμε, ωστόσο, ότι οι εποχιακές εναλλαγές λόγω διαφορετικού ημισφαιρίου θα αμβλύνουν τις όποιες επιπτώσεις», ανέφερε ο υπουργός.

Όπως ειπώθηκε, παρατηρείται νέα αρχιτεκτονική, που υποβαθμίζει τον ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αναδεικνύει το ρόλο του ΟΟΣΑ σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, στις διεθνείς συμφωνίες, επιβάλλοντας εκείνος τους κανόνες ή διαμορφώνοντας πολιτικές. «Για τον Καναδά πήραμε μια συμφωνία που δεν μας έκανε και προσπαθήσαμε να τη βελτιώσουμε», είπε ο κ. Παπαδημητρίου. Σημείωσε ότι υπήρξε συνάντηση για το θέμα των ΠΟΠ και με την αρμόδια υπουργό από την Αυστραλία, αλλά δεν φάνηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Σημείωσε ότι έχει ενημερώσει αρμοδίως και επανειλημμένα και την αρμόδια επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, για την αναγκαιότητα προστασίας των ΠΟΠ/ΠΓΕ. Πληροφορίες ανέφεραν πως το ζήτημα των ΠΟΠ έχει δημιουργήσει νέες εντάσεις και η χώρα κινδυνεύει με διπλωματική απομόνωση.

Εκπρόσωποι του φορέα κατά των διατλαντικών συμφωνιών εξήγησαν πως, ενώ ήδη διανύουμε περίοδο πιλοτικής εφαρμογής της CETA, έχει φανεί ξεκάθαρα πως έχει αλλάξει το τοπίο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και από τις εξαγωγές βοοειδών, που μεγαλώνουν με ορμόνες στον Καναδά και επειδή δεν πέρασε η εξαγωγή τους, όπως και των κοτόπουλων και χοιρινών, πλυμένων με χλώριο, τακτοποιήθηκε το ζήτημα μέσω ΠΟΕ, με αύξηση της ποσόστωσης σιτηρών, που μπορεί να εξάγεται. Μάλιστα, εκπρόσωποι των συγκεκριμένων φορέων χαρακτήρισαν τη φέτα «χαμένη υπόθεση», όπως διεξάγονται αυτές οι συζητήσεις.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίζουμε την υψηλή προστασία. Δεν είναι πάντα εύκολο. Δεν ανατρέπονται κείμενα που ετοιμάζονται επί 7 χρόνια σε ένα εξάμηνο», εξήγησε ο Ηλίας Ξανθάκος και σημείωσε πως στην Αυστραλία έχουν συναφή, κοντινά προϊόντα με τα δικά μας και είναι σκληρός ο αγώνας. «Είμαστε η 5η χώρα σε ΠΟΠ προϊόντα, δεν μπορούμε να τα κατοχυρώσουμε όλα, όπως συμβαίνει και με όλα τα κράτη», ανέφερε. Άλλο ζήτημα που τέθηκε αφορά στον μηχανισμό για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης ως προς τις επενδύσεις, ο οποίος αλλάζει. Από τα ερωτήματα που θέτουν ξένοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι «αφού σας πείραζε τόσο πολύ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button