ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Σε κλίμα κατάνυξης γιορτάστηκε η Γέννηση της Θεοτόκου στους Γαργαλιάνους

341


Την γέννηση της Θεοτόκου, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, γιόρτασαν και φέτος δεκάδες πιστοί που βρέθηκαν χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί στον Ι.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου την κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων.

Συγκεκριμένα, στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου το απόγευμα της παραμονής, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.

Η γιορτή

Δυστυχώς τα τέσσερα Ευαγγέλια δε δίνουν αρκετές  πληροφορίες για την καταγωγή και τη γέννηση της Θεοτόκου. Τις πληροφορίες που γνωρίζουμε  τις αντλούμε από το απόκρυφο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (2ος αιώνας),  στο οποίο αναφέρεται ότι η Θεοτόκος γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα με θαυματουργικό τρόπο από μια ενάρετη  ηλικιωμένη γυναίκα, την  Άννα μετά από επίμονες δεήσεις προς τον Θεό, αυτής και του συζύγου της, Ιωακείμ.

Η γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου καθιερώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 5ου αιώνα ή στις αρχές του 6ου αιώνα στα Ιεροσόλυμα και από εκεί άρχισε σταδιακά να διαδίδεται σε όλη τη χριστιανική Ανατολή. Η εισαγωγή της στη Ρώμη έγινε στα τέλη του 7ου αιώνα από  τους Έλληνες μοναχούς που βρήκαν καταφύγιο  στην Ιταλία μετά τους διωγμούς των Αράβων. Πρώτος από όλους  ο πάπας Σέργιος Α’ (687-701) την καθιέρωσε ως επίσημη γιορτή και την περιέλαβε μαζί με άλλες θεομητορικές εορτές στο εορτολόγιο της Δυτικής Εκκλησίας. Τον 11ο αιώνα η γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου είχε επικρατήσει σε ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη.

Η γιορτή αυτή κατέχει επίσης σημαντική θέση στην υμνογραφία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Εξαιρετικοί  υμνογράφοι (ο Σέργιος και ο Στέφανος Αγιοπολίτες,  ο Γερμανός Α’ Κωνσταντινουπόλεως, ο Ρωμανός ο Μελωδός, ο  Ιωσήφ Υμνογράφος) έχουν γράψει ιδιόμελα, κανόνες και κοντάκια, που ψάλλονται κατά την ημέρα της συγκεκριμένης γιορτής.

Παράλληλα, οι διηγήσεις για τη γέννηση της Θεοτόκου έχουν καταλάβει ξεχωριστή θέση στην εκκλησιαστική ζωγραφική. Εικόνες εκλεκτής τέχνης υπάρχουν στο Άγιο Όρος, στον Μυστρά και την Κρήτη, ενώ αξιόλογα μωσαϊκά υπάρχουν στη Μονή του Δαφνίου (Αθήνα) και στο τζαμί Καχριέ στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button