Πελοπόννησος

Σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου εν όψει της κακοκαιρίας «Ιανός», έκτακτη ανάγκη από σήμερα σε Αρκαδία – Μεσσηνία και από αύριο σε Αργολίδα – Κορινθία

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί ο μηχανισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εν όψει της κακοκαιρίας «Ιανός» η οποία από σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ενσκήψει σε περιοχές της.

Το πρωί σήμερα, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασαν εκτάκτως τα Συντονιστικά Οργανα Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να καταγραφεί η κατάσταση, να προγραμματιστούν και να συντονιστούν οι ενέργειες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για κάθε ενδεχόμενο προκύψει.

Από τις 6 το απόγευμα σήμερα Πέμπτη –όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας- τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αρκαδία και η Μεσσηνία, καθώς αναμένονται έντονα φαινόμενα αφ’ ενός στο λεκανοπέδιο της Τρίπολης και αφ’ ετέρου στις δυτικές περιοχές της Μεσσηνίας (Τριφυλία και Πυλία) αλλά και στη Δυτική Μάνη. Από το πρωί αύριο θα τελούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αργολίδα και η Κορινθία, όπου επίσης αναμένονται μεγάλης έντασης καιρικά φαινόμενα, ιδίως ισχυρότατοι άνεμοι και μεγάλο ύψος βροχής, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά μοντέλα.

Ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας έχει τεθεί σε ετοιμότητα, ωστόσο προειδοποίησε ότι κατά τόπους τα καιρικά φαινόμενα θα είναι εξαιρετικά έντονα και κάλεσε τους πολίτες να λάβουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της ζωής, όπως και της περιουσίας τους, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί  από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στις περιοχές που έχουν και στο παρελθόν πληγεί από πλημμύρες οι κάτοικοι θα πρέπει να αποφύγουν να παραμένουν σε υπόγεια –ενδεχομένως και σε ισόγεια. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, οι κάτοικοι περιοχών που μπορεί να εκτεθούν στα έντονα καιρικά φαινόμενα θα ενημερώνονται με μηνύματα από το 112.

Οι πολίτες, ειδικότερα, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) προκειμένου να ενημερώνονται για τα μέτρα προφύλαξης καθώς επίσης  και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) προκειμένου να παρακολουθούν τα τακτικά δελτία καιρικών συνθηκών.

 

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ

Στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σημειώνει τα εξής:

“Κακοκαιρία θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)”.

Εδώ μπορείτε να δείτε οδηγίες που δίνει η ΓΓΠΠ σε περίπτωση πλημμυρών:

Οδηγίες

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button