Τοπικά Νέα

Σε τεντωμένο σκοινί η Τριφυλία για τα σκουπίδια – Στο «κόκκινο» ο ΧΑΔΑ Αλιμακίου

Ο Δήμαρχος ζήτησε την εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το «εντέλλεσθε»

Το πολύ σημαντικό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Τριφυλία αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως είναι γνωστό μετά την αποκατάσταση των δύο ΧΑΔΑ στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιανους, όλα τα απορρίμματα της Τριφυλίας μεταφέρονται στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας σε νέο χώρο, δίπλα από τον ΧΑΔΑ που βρίσκεται προς αποκατάσταση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο εγκυμονεί σοβαρά προβλήματα για τη λειτουργία της χωματερής, καθώς οι χώροι υποδοχής και ταφής των απορριμμάτων περιορίζονται ασφυκτικά, ενώ και οι κάτοικοι του χωριού Ράχες βρίσκονται στα όριά τους.

Το θέμα άνοιξε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Στάθης Ανδρινόπουλος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, στη συνέχεια ανέφερε πως υπάρχουν καταγγελίες για το θέμα του ΧΑΔΑ στο Αλιμάκι και ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες επιχωματώσεων γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ο Δήμαρχος στην απάντησή του ανέφερε ότι ο δήμος χρησιμοποιεί μια παράνομη χωματερή και αυτή τη στιγμή όλοι κάνουν τον ανήξερο, ενώ όλοι ξέρουν τι γίνεται. «Δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, θέλω εξουσιοδότηση –για το εντέλλεσθε-, καθώς κανείς δεν θέλει να κάνει μελέτη για την παράνομη χωματερή ή να πληρωθεί ένταλμα. Να προχωρήσει να γίνουν όλα τα δέοντα για την προστασία του χώρου, καθώς αυτό που θα πρέπει να απεύχεται ο καθένας είναι να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους, τις αυλές και τα σπίτια. Να γίνουμε Τρίπολη ή Πύργος». Όσον αφορά την καθαριότητα είπε πως υπάρχει μια έλλειψη προσωπικού, η οποία έχει δημιουργηθεί λόγω –και- των εκλογών, τονίζοντας ότι γίνεται υπερπροσπάθεια για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Τέλος, παρατήρησε πως ενώ –μόλις- την προηγουμένη εβδομάδα καθαρίστηκε όλη η παραλιακή, την επόμενη ακριβώς ημέρα έγινε “κόλαση”.

Η Μαρία Πανουσιοπούλου παρατήρησε πως το τελευταίο διάστημα κοινοποιούνται στο δήμο διαταγές πληρωμής, και μια διαταγή κοινοποιήθηκε στις 6/3/2019 με το ποσό να είναι στα 60.000 ευρώ πέρα από τόκους και δικαστικά έξοδα. Πως είναι δυνατόν, αναρωτήθηκε, ο αιτών να καλύπτει ανάγκες στη χωματερή και να είναι ταυτόχρονα συμβασιούχος της ΔΕΥΑΤ. Στη συνέχεια ανέφερε πως στις 13/6/2019 κοινοποιήθηκαν τρεις ακόμη διαταγές πληρωμής στο δήμο, με το ποσό να ανέρχεται στις 102.000 ευρώ. Επίσης, επικριτική ήταν με τον τρόπο που γίνεται η απολύμανση των κάδων.

Ο Δημήτρης Κουτσούλης για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι το Αλιμάκι είναι παράνομο και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι ορατός, ενώ τόνισε πως ενώ βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής σαιζόν, το πρόβλημα της αποκομιδής παραμένει άλυτο. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Θεωρώ σαν δημοτικό συμβούλιο ότι αποτύχαμε, γιατί αυτό έδειξε ο κόσμος με την ψήφο του, βάζοντας νέα πρόσωπα και έναν νέο δήμαρχο, και αποτύχαμε γιατί 5 χρόνια μετά συζητάμε τα ίδια θέματα.

Ο Γιώργος Ασημακόπουλος προέτρεψε το δήμαρχο να υπογράψει το εντέλλεσθε για να μην μείνουν τα σκουπίδια στο δρόμο μέσα στο καλοκαίρι, σημειώνοντας πως έμειναν δυο μήνες μέχρι να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή. Επίσης, προέτρεψε τις υπηρεσίες να κάνουν κάτι ώστε να απομακρυνθεί ο αγωγός λυμάτων που περνά μέσα από το προαύλιο του λυκείου Κυπαρισσίας.

Ο Δήμαρχος παίρνοντας το λόγο είπε, «Οι υπηρεσίες αποστασιοποιούνται από το πρόβλημα, το πρόβλημα θα βρίσκεται εδώ και την επόμενη δημοτική περίοδο, ζητώ την εντολή σαν δημοτικό συμβούλιο για να υπογράψω το εντέλλεσθε, για να μην έρθει η στίμη που εγώ θα το υπογράψω και όλοι οι υπόλοιποι θα σφυρίζουν αδιάφορα. Αυτό που ζητάω είναι το δημοτικό συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει το δήμαρχο ώστε να υπογράψει για όλες τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν στο Αλιμάκι». Σε εκείνο το σημείο ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι διαφωνεί, λέγοντας πως το μόνο που χρειάζεται να γίνει στο Αλιμάκι είναι εργασίες επιχωμάτωσης, με τον δήμαρχο να του απαντά πως δεν χρειάζεται μόνο επιχωμάτωση αλλά και άλλες εργασίες.

Τελικά,  το δημοτικό συμβούλιο δεν πήρε καμία απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Στον «αέρα» και η ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Εν τω μεταξύ υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων Πελοποννήσου καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε μη νόμιμη  τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της 13ης Μαρτίου 2019, με συνέπεια την ακύρωση μεταξύ άλλων και της απόφασης με την οποία προχώρησε η ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση στο σχεδιασμό της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button