Το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου και το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας συμμετέχουν σε τετραετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την διερεύνηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αειφορία στα διάφορα συστήματα ελαιοκαλλιέργειας της Μεσογείου, το οποίο χρηματοδοτεί με 2.032.862 ευρώ η Ευρωμεσογειακή Πρωτοβουλία PRIMA.
Από την Ελλάδα, επίσης, συμμετέχουν στο πρόγραμμα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας (υπεύθυνος Μιχάλης Αντωνόπουλος) και η ομάδα παραγωγών ελαιολάδου “Νηλέας”.
Ειδικότερα, το έργο που επιλέχθηκε για χρηματοδότηση (μαζί με άλλα δύο) ανάμεσα σε συνολικά 200 υποψήφια έργα που κατατέθηκαν στην ίδια ενότητα, έχει τίτλο “Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο” (Sustainolive) και ο προϋπολογισμός για τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” -που συμμετέχει μέσω των δύο φορέων- ανέρχεται σε 145.000 ευρώ.
Την έρευνα από την πλευρά του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου και του Τμήματος Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, θα διενεργήσουν οι δρ. Βασίλειος Στουρνάρας, δρ. Γεώργιος Ψαρράς, δρ. Γεώργιος Κουμπούρης, δρ. Νεκτάριος Κουργιαλάς, δρ. Μίνα Καυκαλέτου και ο Παναγιώτης Κάτσαρης.
Οπως σημειώνεται ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση, η Μεσσηνία είναι μία από τις ελαιοκομικές περιοχές που θα μελετηθούν από το έργο “και για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν υποδομές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και της ομάδας παραγωγών ελαιόλαδου “Νηλέας” για τη δημιουργία πιλοτικών ελαιώνων και πρότυπου ελαιοτριβείου”. Το έργο “θα παραγάγει νέες γνώσεις, θα αναπτύξει και θα αξιολογήσει, σε συνεργασία με όλους τους εταίρους, καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέπουν την αειφορία στα διάφορα συστήματα ελαιοκαλλιέργειας της Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, θα αναπτύξει δράσεις για τη διαχείριση των παραπροϊόντων της ελαιοκαλλιέργειας -κυρίως των ελαιοτριβείων- με σκοπό την αξιοποίησή τους στον αγροτικό τομέα. Επιπλέον, θα μελετήσει σε κάθε ελαιοκομική περιοχή που συμμετέχει στο πρόγραμμα τα συστήματα καλλιέργειας, τις καλλιεργητικές πρακτικές, τις οικολογικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες με στόχο να αναπτύξει κατάλληλες καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέπουν την αειφορία και θα είναι προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής, ενώ οι πλέον ενδεδειγμένες λύσεις θα κοινοποιηθούν σε όλους τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα”.
Σε διεθνές επίπεδο, συμμετέχουν συνολικά 19 εταίροι -πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα και κέντρα, αγροτικές ενώσεις και συνεταιρισμοί- από Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο και Τυνησία.