Πελοπόννησος

Σε τροχιά πλήρους υλοποίησης η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

Σε τροχιά πλήρους υλοποίησης τίθεται αυτόν το μήνα η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, το πρώτο έργο καλωδιακής σύνδεσης της ελληνικής μεγαλονήσου με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την κατασκευή του σημαντικού έργου πραγματοποιείται το πρώτο κρίσιμο βήμα για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης, του μεγαλύτερου απομονωμένου ενεργειακού συστήματος στη χώρα μας, δίνοντάς της τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης των αναγκών της τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους η ενεργειακή ζήτηση υποχωρεί σε πιο χαμηλά επίπεδα, λόγω της αναμενόμενης, εποχικής μείωσης στην τουριστική κίνηση. Η συνολική διάρκεια των εργασιών έχει οριστεί σε 22 μήνες, τοποθετώντας την ολοκλήρωση του έργου στο τέλος του 2020.

«Τρέχουν» οι κατασκευαστικές εξελίξεις στο έργο
Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, ο Οκτώβριος 2019 αποτελεί μήνα «ορόσημο» για την εξέλιξη της κατασκευαστικής φάσης, καθότι ξεκινά η κατασκευή των καλωδιακών τμημάτων στο έδαφος της Κρήτης (σ.σ. υπόγεια γραμμή ΒΟΑΚ) και της Πελοποννήσου (από το σημείο προσαιγιάλωσης έως τον υποσταθμό).
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει η παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου, η πόντιση του οποίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, αναμένεται τον Ιούλιο του 2020.
Παράλληλα, εντός του μήνα θα υπογραφούν δύο συμβάσεις για την απαραίτητη αναβάθμιση των εναέριων γραμμών εν όψει του έργου της καλωδιακής διασύνδεσης: με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, για την εναέρια γραμμή Μολάοι-Τερματικός Σταθμός (Μεγαλόπολη) και τη NARI-ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ για τη γραμμή ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΙΙΙ–STATCOM (Σύστημα Αντιστάθμισης).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button