Αγροτικά

Σε 5 δόσεις χρεωστικά υπόλοιπα αγροτικών εισφορών στον ΕΦΚΑ

Τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών τους στον ΕΦΚΑ σε πέντε δόσεις θα έχουν φέτος οι αγρότες σύμφωνα με όσα αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος της Γενική Διεύθυνση Εισφορών και Ελέγχων. Οι δόσεις αφορούν όσους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ δήλωσαν παραπάνω καθαρά εισοδήματα το 2016 σε σχέση με αυτά του 2015.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής της αίτησης, το εναπομείναν πιστωτικό υπόλοιπο, θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, που δεν έχουν υποβάλει αίτηση.

Οι τρέχουσες εισφορές 2018 θα εκδίδονται κανονικά, καθόσον δεν αποτελούν ασφαλιστική οφειλή του έτους εκκαθάρισης (2017).

Βρείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιος για την  Εκκαθάριση εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων.pdf

Όσον αφορά την εκκαθάριση εισφορών έτους 2017, η διαχείριση των χρεωστικών και πιστωτικών υπολοίπων σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εισφορές 2018, θα εφαρμοστεί ως εξής:

-Το χρεωστικό υπόλοιπο θα αναζητηθεί ισόποσα κατανεμημένο σε πέντε (5) μηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβαλλομένης έως την 31.5.2018 (τελευταία δόση 28.9.2018).

– Το πιστωτικό υπόλοιπο εκκαθάρισης 2017 θα συμψηφιστεί με ενδεχόμενες οφειλές τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018 κατά την ημερομηνία εκκαθάρισης και, εφόσον προκύπτει εναπομείναν υπόλοιπο, αντιμετωπίζεται ως εξής:

α. Ποσό των 50,01 ευρώ και άνω, δύναται να παραμείνει στο λογαριασμό του ασφαλισμένου, προκειμένου να συμψηφιστεί με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα έως 31.5.2018.

Η αίτηση υποβάλλεται διαδικτυακά, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών ΕΦΚΑ. Μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής της αίτησης, το εναπομείναν πιστωτικό υπόλοιπο, θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων, που δεν έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

β. Πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά.- Εφόσον η διαφορά εκκαθάρισης είναι μηδενική, παραμένει μόνο η υποχρέωση καταβολής τρεχουσών εισφορών 2018.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

Με τις διατάξεις του Ν.4387/2016 (σχετ.1) και των Υπουργικών Αποφάσεων (σχετ.2) προβλέπεται ότι, από 1.1.2017 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των υπόχρεων Αυτοαπασχολούμενων, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αγροτών, καθορίζεται με βάση το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από την άσκηση δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Με τις ίδιες Υπουργικές Αποφάσεις, προβλέπεται ότι η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος.

Τυχόν διαφορά που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, βάσει του πραγματικού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους, αναζητείται και συμψηφίζεται, ισομερώς κατανεμημένη, σε μηνιαία βάση, ως το μήνα Δεκέμβριο εκάστου έτους.

Σύμφωνα με την οδηγία της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης ΥΠΕΚΑΑ (σχετ.3), σε περίπτωση που από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών προκύψει ότι ο ασφαλισμένος έχει καταβάλει επιπλέον ποσό (πιστωτικό υπόλοιπο), αυτό επιστρέφεται αυτόματα με πίστωση του Τραπεζικού Λογαριασμού, μέχρι την 31.1 του επόμενου έτους.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν επιθυμεί την επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου, αυτό μπορεί να παραμείνει στον λογαριασμό του και να συμψηφιστεί με τις ασφαλιστικές εισφορές του επόμενου ή επόμενων μηνών, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα έως 31.12 του έτους που αφορά η εκκαθάριση.

Τέλος, παρέχονται οδηγίες για τη διαχείριση χρεωστικού και πιστωτικού υπολοίπου κατά την πρώτη διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικής οφειλής 2017.

Για την πληρέστερη κατανόηση της διαδικασίας υλοποίησης και των κανόνων εκκαθάρισης που έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, παρέχονται οι πιο κάτω οδηγίες – διευκρινίσεις

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που παρέχει η εγκύκλιος για ασφαλιστική οφειλή 2017 ποσού 1.000 ευρώ, καταβαλλόμενο εφάπαξ ή σε πέντε (5) δόσεις των 200 ευρώ.

Απαιτητή τρέχουσα εισφορά Μαρτίου 2018, 167,95 ευρώ.

α. Ο ασφαλισμένος καταβάλει 300 ευρώ. Εξοφλούνται:

  • Η 1η δόση εκκαθάρισης 200 ευρώ
  • Μερικώς η εισφορά Μαρτίου 2018 100 ευρώ

β. Ο ασφαλισμένος καταβάλει 400 ευρώ. Εξοφλούνται:

  • Η 1η δόση εκκαθάρισης 200 ευρώ
  • Η εισφορά Μαρτίου 2018 167,95 ευρώ
  • Μερικώς η 2η δόση εκκαθάρισης 32,05 ευρώ

γ. Ο ασφαλισμένος καταβάλει 1.000 ευρώ. Εξοφλούνται:

  • Η 1η δόση εκκαθάρισης 200 ευρώ
  • Η εισφορά Μαρτίου 2018 167,95 ευρώ
  • Οι τρεις επόμενες δόσεις (2η -4η ) 600 ευρώ
  • Μερικώς η 5η δόση 32,05 ευρώ

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button