ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας: Γνωρίστε το ελληνικό Χωριό των Αγαλμάτων

Βρίσκεται κρυμμένο στην καταπράσινη φύση της ορεινής Τριφυλίας στη Μεσσηνία.

Εκεί στους πρόποδες του όρους Αϊ-Λιά υπάρχει ένα χωριό, μικρό αλλά διαφορετικό από τα άλλα. Ένα πετρόχτιστο ελληνικό χωριό που ονομάζεται Σιδηρόκαστρο. Μπορεί να ακούσεις να το λένε και Χωριό των Αγαλμάτων. Ο λόγος; Μοιάζει κυριολεκτικά με μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, καθώς πολυάριθμα αγάλματα στολίζουν την είσοδο του χωριού, την πλατεία, τα δρομάκια και τα σκαλιά του. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ανά σχεδόν δέκα ανθρώπους αντιστοιχεί ένα έργο τέχνης.

Ένα χωριό στολίδι

Φτάνοντας στο Χωριό των Αγαλμάτων πρέπει σίγουρα να ξεκινήσεις κάνοντας μια βόλτα με τα πόδια. Για να διαπιστώσεις και μόνος σου γιατί ονομάζεται έτσι. Η ομορφιά των σπιτιών είναι πολύ χαρακτηριστική καθώς τα σπίτια είναι φτιαγμένα από πέτρα και και έχουν ιδιαίτερη τεχνοτροπία.

Η φύση και ο καθαρός αέρας θα σε ανταμείψουν για τη διαδρομή που θα κάνεις για να φτάσεις ως εκεί. Αν αγαπάς την πεζοπορία, ένας λόγος παραπάνω να βρεθείς στο χωριό.

Τα αγάλματα, η αρχιτεκτονική και το φυσικό τοπίο έχουν κάνει το Σιδηρόκαστρο να μοιάζει με υπαίθριο μουσείο.

Το Χωριό των Αγαλμάτων και ο δημιουργός τους

Όλα τα εντυπωσιακά αγάλματα του χωριού είναι αποτέλεσμα πολύχρονης εργασίας ενός σπουδαίου γλύπτη, Κώστα Γεωργακά. Ο ίδιος είναι πολύ γνωστός και για ένα άγαλμα των Αθηνών. Ο λόγος για την προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη απέναντι από το Δημαρχείο του Χολαργού.

Τα αγάλματα του Γεωργακά στολίζουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και δημόσιους χώρους σε πολλές χώρες του κόσμου. Ένα από τα πιο γνωστά γλυπτά που έχει επιμεληθεί και φιλοτεχνήσει είναι ο έφιππος ανδριάντας του Σελασιέ ύψους 35 μέτρων από όνυχα. Αυτό το γλυπτό έχει στηθεί στη Μοσάουα της Ερυθραίας. Επίσης διάσημα είναι τα γλυπτά αετώματα του ναού της Αγίας Τριάδας στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και σε άλλες χώρες του κόσμου. Ένα ταλέντο που κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Όσον αφορά το χωριό, το Σιδηρόκαστρο είναι ο ίδιος ο Γωργακάς. Περιδιαβαίνοντας στο χωριό θα δεις με τη σειρά τα δημιουργήματά του. Τη Φρύνη ενώπιον των δικαστών, τον Δισκοβόλο, τον έφιππο Κολοκοτρώνη – το άγαλμα με το οποίο είχε λάβει το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό του Δήμου Τρίπολης για τον στολισμό της Πλατείας Αρεως -, τον Καραϊσκάκη, τον Αγρότη, ένα μεγάλο μπρούντζινο άγαλμα, φόρο τιμή στους βασανισμένους εργάτες της γης.

Επίσης θα θαυμάσεις τον σιδηροκαστρίτη δάσκαλο Γιώργο Σταθόπουλο και τον συγχωριανό του συγγραφέα Παναγιώτη Κωνσταντινίδη, τον Ορφέα, τον Άγνωστο Στρατιώτη – μια σύνθεση προς τιμήν όλων όσων αγωνίστηκαν για την πατρίδα – και την προτομή του διακεκριμένου δρομέα, πρωταθλητή και επί τρεις δεκαετίες προπονητή σε αγώνες αντοχής Σπήλιου Ζαχαρόπουλου.

Μην ξεχάσεις 

Αν τυχόν βρεθείς στη Μεσσηνία και το Χωριό των Αγαλμάτων δεν γίνεται να μη θαυμάσεις ένα από τα πιο ωραία αξιοθέατα του Σιδηρόκαστρου. Ο λόγος για το ελαιόδεντρο στη θέση Καρούγκαινα, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται σε μεγαλύτερη από 3.000 χρόνια. Ο κορμός του έχει περίμετρο 7.4 μέτρα!

Πηγή φωτογραφιών: moriasnow.gr

[Πηγή]

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button