Αγροτικά

Σπ. Δανέλλης: Κίνδυνος για την ελαιοκαλλιέργεια η προσθήκη βιοφαινολών στα σπορέλαια

Βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελαιοπαραγωγής, αποτελεί σύμφωνα με όσα αναφέρει σ’ επίκαιρη ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.

Όπως υποστηρίζει η Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2017/2373, θέτει σε κίνδυνο την ελληνική ελαιοπαραγωγή, διότι μετά από αίτημα ισπανικής εταιρίας επιτρέπεται πλέον η προσθήκη πολυφαινολών στα σπορέλαια, και ειδικότερα της υδροξυτυροσόλης, που είναι γνωστή ως μία από τις βασικές ουσίες υγιεινής του ελαιόλαδου. Πιο συγκεκριμένα από την απόφαση προκύπτει ότι η προσθήκη υδροξυτυροσόλης στα σπορέλαια θα επιτρέπεται και μάλιστα σε υψηλή περιεκτικότητα (215 mg/kg), δηλαδή πολύ κοντά στην συνολική ποσότητα φαινολών που πρέπει να περιέχει ένα ελαιόλαδο (250 mg/kg).

Όπως επισημαίνει, είναι σαφές πως η ανατρεπτική αυτή απόφαση της ΕΕ, αφενός νομιμοποιεί την νοθεία και αφετέρου ανοίγει το δρόμο για διαφημιστικές καμπάνιες από τις χώρες παραγωγούς σπορελαίων, ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία έχει τα πρωτεία, να προβάλουν ότι τα σπορέλαια εμπλουτισμένα πλέον με υδροξυτοροσόλη και με α-τοκοφερόλη, τα οποία αντιστέκονται στην οξείδωση, κάτι το οποίο ήταν βασικό σημείο υπεροχής του ελαιολάδου έναντι των σπορελαίων.   Παράθυρο γι΄ όλα αυτά αποτελεί το γεγονός ότι η υδροξυτυροσόλη μπορεί πλέον να διατίθεται στην αγορά της Ένωσης ως νέο συστατικό τροφίμων το οποίο προορίζεται μεν για τον γενικό πληθυσμό, εξαιρουμένων όμως των παιδιών ηλικίας κάτω των τριών ετών, των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών. Ο κ.Δανέλλης θέτει προ των ευθυνών τους αρμόδιους φορείς και ζητά τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το Υπουργείο Υγείας να ενεργοποιηθούν και  να εκμεταλλευτούν τις προφυλάξεις, που εκφράζονται στην εκτελεστική απόφαση ,προκειμένου να μετριάσουν τις καταστροφικές συνέπειές της για την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.