Οικονομία

Σταθερά πρώτη η Ελλάδα στα κονδύλια του πακέτου Γιούνκερ

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες

«Σημαντική η συνεισφορά του χρηματοδοτικού εργαλείου #JunckerPlan για τη δημιουργία επενδύσεων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα στην 1η θέση πανευρωπαϊκά για 6ο συνεχόμενο μήνα» αναφέρει, σε ανάρτηση στο twitter, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης παραθέτοντας τον σχετικό πίνακα.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως προς τις επενδύσεις που ενεργοποιήθηκαν σε σχέση με το ΑΕΠ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) Σχεδίου Γιούνκερ.

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 10,6 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ.

Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το λεγόμενο «σχέδιο Γιούνκερ», έχει τρεις στόχους: την εξάλειψη των εμποδίων στις επενδύσεις την προβολή και την τεχνική υποστήριξη επενδυτικών έργων και την αποτελεσματικότερη χρήση των χρηματοδοτικών πόρων. Ως εκ τούτου, το σχέδιο αποτελείται από τρεις πυλώνες:

  • Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο παρέχει εγγύηση της ΕΕ για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τον στρατηγικό της εταίρο, τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
  • Τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών και την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων, που παρέχουν τεχνική βοήθεια και αυξάνουν την προβολή των επενδυτικών ευκαιριών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην υλοποίηση των προτεινόμενων επενδυτικών έργων. Ο κόμβος είναι μια κοινοπραξία με τον όμιλο της ΕΤΕπ.
  • Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την εξάλειψη των κανονιστικών φραγμών στις επενδύσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button