Αγροτικά

Σταθμοί αυτοπαραγωγής ρεύματος προηγούνται στην αδειοδότηση

Αυτό ορίζει η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιµου Θωµά, (ΦΕΚ Β/940/20.3.2020). Στόχος των ρυθµίσεων που προβλέπει η ΥΑ είναι η αναβάθµιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, προκειµένου να αυξηθεί ο διαθέσιµος ηλεκτρικός χώρος για νέους παραγωγούς ανανεώσιµων πηγών ενέργειας.

Μετά την παραπάνω απόφαση, εντός των επόµενων ηµερών, αναµένεται η έκδοση νέας απόφασης σχετικά µε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Συγκεκριµένα, όπως ορίζεται, οι κατηγορίες επενδύσεων που θα αδειοδοτούνται κατά προτεραιότητα µεταξύ άλλων είναι:

  • Σταθµοί βιοµάζας φυσικών ή νοµικών προσώπων εγγεγραµµένων στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων του ν. 3874/2010, όπως ισχύει, εγκατεστηµένης ισχύος µικρότερης ή ίσης των 3 MW, οι οποίοι εγκαθίστανται και πρόκειται να λειτουργήσουν εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκονται οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις τους, όπως αυτές ορίζονται στις διατάξεις του ν. 3874/2010, όπως ισχύει.
  • Σταθµοί βιοαερίου, µε εγκατεστηµένη ηλεκτρική ισχύ µικρότερη ή ίση των 3 ΜW.
  • Σταθµοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτοπαραγωγούς µε εφαρµογή ενεργειακού συµψηφισµού, σύµφωνα µε το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006, όπως ισχύει.
  • Σταθµοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτοπαραγωγούς µε εφαρµογή εικονικού ενεργειακού συµψηφισµού, σύµφωνα µε το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006, όπως ισχύει.
  • Σταθµοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες µε εφαρµογή εικονικού ενεργειακού συµψηφισµού, σύµφωνα µε το άρθρο 11 του ν. 4513/2018.
  • Σταθµοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας µε χρήση γεωθερµικής ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button