Αγροτικά

Στα δικαστήρια η Ιταλία λόγω xylella

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ιταλία στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή οι ιταλικές αρχές -σύμφωνα με την Κομισιόν “δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού Xylella fastidiosa που υπόκειται σε καραντίνα στην Απουλία και, ως εκ τούτου, δεν ανέκοψαν την εξάπλωσή του“.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, έπειτα από το πρώτο κρούσμα Xylella fastidiosa στην περιφέρεια της Απουλίας, τον Οκτώβριο του 2013, “οι ιταλικές αρχές δεν συμμορφώθηκαν πλήρως με τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με την υπαγωγή σε καραντίνα επιβλαβών οργανισμών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσής τους” όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσης της ΕΕ (εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/789 και οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου). Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αφαίρεση των προσβεβλημένων φυτών σε ορισμένα μέρη των οριοθετημένων περιοχών, αμέσως μετά την πρώτη επιβεβαίωση της παρουσίας του Xylella fastidiosa, καθώς και παρακολούθηση και δειγματοληψία των φυτών στα αντίστοιχα μέρη της οριοθετημένης περιοχής.

Η επιτροπή έκρινε ότι το χρονοδιάγραμμα που κοινοποίησε η Ιταλία είναι αναποτελεσματικό για να εξασφαλιστεί η άμεση αφαίρεση των προσβεβλημένων δέντρων, όπως απαιτείται από την ενωσιακή νομοθεσία. “Το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα αυξάνει τον υψηλό κίνδυνο της περαιτέρω εξάπλωσης του οργανισμού πέραν της ήδη οριοθετημένης περιοχής, τόσο σε άλλα μέρη της Ιταλίας όσο και εκτός αυτής“, σημειώνεται επίσης στην σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιροπή υπενθυμίζει ότι είχε καλέσει επανειλημμένα την Ιταλία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή του μέτρου εναντίον της xylella. “Η Επιτροπή“, καταλήγει η ανακοίνωση, “θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προωθήσει το διάλογο με τις ιταλικές αρχές με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της xylella

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button