Πελοπόννησος

Στην Τρίπολη πυροσβέστες από Φινλανδία και Νορβηγία

Έφτασαν στην Τρίπολη οι Φιλανδοί και οι Νορβηγοί πυροσβέστες.

Στην τελετή υποδοχής, βρέθηκαν ο Υπουργός της Κλιματικής Κρίσης και της Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Αρκαδίας.

Παρόντες και ανώτεροι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΓΕΕΘΑ και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στον χαιρετισμό του, Χρήστος Στυλιανίδης, υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία του προγράμματος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη ως σύνολο, σημειώνοντας:

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που επιτρέπει στις χώρες της Ευρώπης να ενώσουν δυνάμεις μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Η συνεισφορά σας και η συνδρομή σας προς τους Έλληνες συναδέλφους σας θα είναι αναμφίβολα πολύτιμες. Όπως πολύτιμη είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η κοινή «γλώσσα» που θα αναπτύξετε στην αντιμετώπιση πολύ απαιτητικών πυρκαγιών. Αυτή η αίσθηση του «μαζί» είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη του προγράμματος προεγκατάστασης και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούν και οι συνάδελφοί σας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και Ρουμανία, που συμμετέχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια».

www.fireservice.gr

Από πλευράς του, o Πρέσβης της Νορβηγίας στη χώρα μας, Frode Overland Andersen, ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για τη φιλοξενία της αποστολής και τόνισε ότι «για τη Νορβηγία, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Η επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Φινλανδίας, Katja Annika Karppinen, σημείωσε με τη σειρά της, τη σημασία του προγράμματος και την άριστη συνεργασία των μελών της φινλανδικής αποστολής με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Υπενθυμίζεται ότι η νορβηγική αποστολή αποτελείται από 27 Πυροσβέστες, που θα αναπτυχθούν σε δύο βάρδιες, ενώ 48 Πυροσβέστες σε δύο, επίσης, βάρδιες, συμμετέχουν στη φινλανδική αποστολή.

Οι δύο αποστολές, έχουν εγκατασταθεί στην Τρίπολη, ενώ 14 Φινλανδοί Πυροσβέστες, επιχείρησαν ήδη στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου Μεσσηνίας.

Περισσότεροι από 200 Πυροσβέστες από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Νορβηγία και Φινλανδία, αναπτύσσονται, σταδιακά στην Ελλάδα, για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και συνδράμουν στην πυροπροστασία της χώρας μας, ανταλλάσσοντας πολύτιμη τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα προεγκατάστασης (pre-positioning pilot project), που υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.

πηγή είδησης: www.fireservice.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button