Τοπικά Νέα

Στην Τρίπολη συναντήθηκαν τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών

Να υπάρξει ένας τρόπος ευνοϊκής ρύθμισής των πυροδανείων ζητούν οι πρόεδροι των των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας και Λακωνίας, που συναντήθηκαν στην Τρίπολη.

Στη συνάντηση το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός του Ευάγγελος Ξυγκώρος και ο Α’ Αντιπρόεδρος Παύλος Κρανιώτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, δημιουργείται μείζον πρόβλημα για δεκάδες επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια σε δύσκολες συνθήκες, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών και έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία έληξε στις 31.12.2017, με αποτέλεσμα τα τεράστια επιτόκια που καλούνται εφεξής να καταβάλουν είναι βέβαιο πως θα τις οδηγήσουν στην οικονομική καταστροφή.

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν η διαπίστωση ότι οι δυνατότητες αντιμετώπισης του θέματος έχουν περιοριστεί σημαντικά και σε κάθε περίπτωση τα πυρόπληκτα δάνεια δεν πρόκειται να «χαριστούν» σε κανέναν, ούτε και αυτό αποτελεί επιδίωξη των Επιμελητηρίων, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας τρόπος ευνοϊκής ρύθμισής τους, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να τα αποπληρώσουν χωρίς να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.

Οι δυνατότητες ρύθμισης των δανείων που δεν φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι περισσότερες και διαπραγματεύσιμες με τα τραπεζικά ιδρύματα.

Τα δάνεια όμως που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2017, είναι μία άλλη υπόθεση, πολύ πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της, καθώς από τη μία πλευρά τα τραπεζικά ιδρύματα δεν διαπραγματεύονται αυτά τα δάνεια, είτε ενήμερα, είτε ληξιπρόθεσμα και από την άλλη το Ελληνικό Δημόσιο έχει ξεκινήσει διαδικασίες βεβαίωσής τους στο Δημόσιο Ταμείο, για όσα από αυτά διαπιστώνει την κατάπτωση της εγγύησης, γεγονός που θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε «ξαφνικό θάνατο».

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων αποφάσισαν ομόφωνα να ξεκινήσουν μια σειρά από ενέργειες και επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία, την ΕΓΔΙΧ και τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να επιχειρηθεί και να επιτευχθεί μία εφαρμόσιμη λύση, ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές των επιχειρήσεων και οι τράπεζες να μπορέσουν να εισπράξουν ένα μέρος αυτών των δανείων, και το Ελληνικό Δημόσιο να μην χρειαστεί να καταβάλει όλες αυτές τις καταπίπτουσες εγγυήσεις και, φυσικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραμείνουν στη ζωή, συνεισφέροντας στην απασχόληση, στην ανάπτυξη και στα δημόσια έσοδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button