ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Στη Βουλή μέσω ερώτησης οι ζημιές των αγριογούρουνων στη Μεσσηνία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ & Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με τις ζημιές σε σταφίδες και αμπέλια στη Μεσσηνία και στην Κοζάνη από αγέλες αγριόχοιρων.

Η ερώτηση εστιάζει στα μέτρα προστασίας των καλλιεργητών, των αμπελουργών και των σταφιδοπαραγωγών των προαναφερθέντων περιοχών από τις επιδρομές αγριόχοιρων, στην άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, προκειμένου να εξασφαλισθεί το βιοποριστικό τους εισόδημα και στην ενίσχυσή τους με μέτρα προστασίας της περιουσίας τους, έναντι μελλοντικών επικείμενων επιδρομών αγριόχοιρων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

 

Σύμφωνα με καταγγελίες καλλιεργητών σταφιδοπαραγωγών και αμπελοπαραγωγών από την Κοζάνη και τη Μεσσηνία και με δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου, αναρτημένο στις 29 Ιουλίου 2020, ( βλ.: https://www.knf.gr/news/agriogourouna-synechizoun-na-rimazoun-ta-ampelia/ ) εκτενείς καταστροφές προξενήθηκαν από αγέλες αγρίων και ημιάγριων χοίρων, σε καλλιέργειες στην περιοχή της Κοζάνης και στα αμπέλια και στις σταφίδες στην Δημοτική Ενότητα Χιλιοχωρίων, Δήμου Πύλου-Νέστορος. Αναφερόμενος στις ζημιές, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφερείας τονίζει ότι, η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών είναι έκδηλη, βλέποντας ότι, το εισόδημά τους μηδενίζεται, λόγω των άνω καταστροφών, οι οποίες, σε κάποια κτήματα, φτάνουν και στο 100%.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Προτίθεσθε να λάβετε μέτρα προστασίας των καλλιεργητών, των αμπελουργών και των σταφιδοπαραγωγών των προαναφερθέντων περιοχών από τις επιδρομές αγριόχοιρων;

 

  1. Διατίθεσθε να προβείτε στην άμεση αποζημίωση των ως άνω πληγέντων αγροτών, προκειμένου να εξασφαλισθεί το βιοποριστικό τους εισόδημα και να ενισχυθούν οι εν λόγω ζημιωθέντες με μέτρα προστασίας της περιουσίας τους, έναντι μελλοντικών επικείμενων επιδρομών αγριόχοιρων;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

Κυριάκος Βελόπουλος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button