Αγροτικά

Στη Λακωνία αναλαμβάνουν δράση για την εξοικονόμηση του νερού – Aναβάθμιση μέσω ευφυούς γεωργίας

Στην εγκατάσταση περισσότερων μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων υγρασίας προχωρά η υπηρεσία εγγείων βελτιώσεων στη Λακωνία. Όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων, Γιώργος Μπουραζάνης, σχετικά με τις δράσεις που θα ξεκινήσουν, με στόχο την προσαρμογή των παραγωγών στα νέα δεδομένα, «κατά το παρελθόν έχουν εγκατασταθεί τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί μέσω των προγραμμάτων των ΟΕΦ και ανήκουν σε συνεταιρισμούς.

Τώρα, γίνεται προμήθεια για άλλους δύο μετεωρολογικούς σταθμούς και αισθητήρες εργασίας. Οι αισθητήρες εργασίας θα είναι όργανα που θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των παραγωγών μέσω του ίντερνετ και ενός προτζέκτορα και θα δείχνουν τι συμβαίνει την ώρα της άρδευσης».

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «μέσα από αυτή την εκπαίδευση, οι παραγωγοί θα καταλάβουν ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που θα τους βοηθά να εξοικειωθούν με τέτοιες τεχνολογίες. Επίσης, μέσα από αυτό το παράδειγμα, θα κατανοήσουν ότι γίνεται σπατάλη νερού περισσότερο από όσο πρέπει και, τέλος, το πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουν με την τοποθέτηση των αισθητήρων».

Δράση

Στη συνέχεια, ο κ. Μπουραζάνης υποστήριξε ότι «αν δεν δουν οι παραγωγοί τέτοιες δράσεις στην πράξη, δεν πρόκειται να πειστούν και να τοποθετήσουν έστω σε ένα μέρος του χωραφιού τους αισθητήρες».

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων, «σε συγκεκριμένο παραγωγό που χρησιμοποίησε τους αισθητήρες υγρασίας, η μείωση του ρεύματος έφθασε το 30% και από την πρώτη χρονιά έκανε απόσβεση στη δαπάνη που πραγματοποίησε για την αγορά και την εγκατάστασή τους».

Στόχος του Τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων Λακωνίας είναι αφού ο παραγωγός εγκαταστήσει αισθητήρες, σε δεύτερη φάση να εκπαιδευτεί, ώστε να βελτιώσει το αρδευτικό του δίκτυο. Όπως έχουν εντοπίσει ερευνητές, υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή ελαιοδέντρων λόγω κακής τοποθέτησης του αρδευτικού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button