ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Στους 25.000 τόνους η φετινή παραγωγή λαδιού στην Τριφυλία

Εξαιρετικής ποιότητας και φέτος το ελαιόλαδο

Ήδη με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η ποσότητα ελαιολάδου στην Τριφυλία προσέγγιζε τους 23.000 τόνους, όπως επισήμανε μιλώντας στο gargalianoionline.gr ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, ενώ η ελαιοσυγκομιδή συνεχίζεται και τον Ιανουάριο με την τελική εκτίμηση να φτάνει τους 25.000 τόνους, σε μία χρονιά που δεν είναι «λαδοχρονιά» για την περιοχή της Τριφυλίας!

Κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, είναι τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου, τόσο σε οξύτητα και αρώματα υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι μία από τις καλύτερες ποιοτικά χρονιές!

Ειδικότερα ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι, «αν υπολογίσει κάνεις ότι την περσινή χρονιά είχαμε 29.800 τόνους και φέτος θα ξεπεράσουμε τις 25.000 τόνους αυτό δείχνει τη δυναμική της περιοχής και το μεράκι που χαρακτηρίζει τους προοδευτικούς ελαιοπαραγωγούς της Τριφυλίας. Το ελαιόλαδο που συγκομίστηκε ήταν εξαιρετικής ποιότητας, ήταν πολύ χαμηλής οξύτητας με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ισορροπημένα λάδια, πάρα πολύ χαμηλές οξύτητες, δεν είχαμε προσβολές ούτε από το δάκο αλλά ούτε και από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο και η κερκόσπορα που άλλες χρονιές είχαμε στην περιοχή, με αποτέλεσμα να έχουμε μία πολύ καλή πρώτη ύλη και με τη σωστή και γρήγορη έκθλιψη από τα ελαιοτριβεία να φτάσουμε σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι την περσινή χρονιά η περιοχή ευθύνης της ΔΑΟΚ Τριφυλίας ήταν η πρώτη σε παραγωγή στην Ελλάδα, ενώ φέτος θα είναι πάλι στις πρώτες σε παραγωγή στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί πολύ υψηλά. «Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι είναι αυξημένες οι ποσότητες που πιστοποιήθηκαν για ελαιόλαδο ΠΟΠ και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι αν υπολογίσει κάνεις και τη ζημιά που έγινε από τον καύσωνα του Μαΐου, ο οποίος στην περιοχή μας αφορούσε ζημιά στην καρπόδεση σε πολλές περιοχές, όπως της δημοτικής ενότητας Νέστορος, τη δημοτικής ενότητας Γαργαλιάνων και της δημοτικής ενότητας Αυλώνος, τότε καταλαβαίνετε ότι αν δεν είχαμε το καύσωνα του Μαΐου θα είχαμε ξεπεράσει και τις 30.000 τόνους σε μια χρονιά που δεν ήταν χρονιά φουλ παραγωγής! Η ανομβρία που είχαμε μας είχε δημιουργήσει προβλήματα αλλά η υψηλή βροχόπτωση το τριήμερο 18 -21 Σεπτεμβρίου, ξεπέρασε τα 125 χιλιοστά, ήταν τόσο ευεργετική που βοήθησε πάρα πολύ ώστε τα δέντρα να συνεχίσουν και το επόμενο δίμηνο Οκτώβριο – Νοέμβριο με την ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες να «δουλέψουν», να έχουν ελαιοσυσσώρευση πολύ υψηλή και να έχουμε μία χρονιά με τις καλύτερες αποδόσεις ελαιόλαδο τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ένα άλλο θέμα το οποίο ξεπεράστηκε, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, ήταν και η συγκομιδή, διότι ο καιρός ήταν καλός βοήθησε και στη συγκομιδή και για πρώτη χρονιά φέτος ήταν αυξημένη και η συμμετοχή των ιδίων των εκμεταλλεύσεων, και του προσωπικού της κάθε εκμετάλλευσης, θυμίζοντας παλαιότερα χρόνια. Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε με έμφαση ότι «όλα αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή μας για το ελαιόλαδο, σε συσχέτιση με τη μειωμένη παραγωγή, που σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβούλου Ελαιόλαδου παρατηρείται και σε άλλες χώρες, αλλά και στη χώρα μας, για την περιοχή μας είναι πολύ ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι οι εκτάσεις έχουν σταθεροποιηθεί και το ζητούμενο πλέον είναι η βελτίωση της ποιότητας. Η παραγωγή ελαιόλαδου χωρίς υπολείμματα και χωρίς ορυκτέλαια ώστε να μπορούμε αυτή την υψηλή ποιότητα με το καλό φρουτώδες, με πολύ καλό πικρό και πολύ καλό πικάντικο, και με προδιαγραφές εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου να ταξιδεύεις τις αγορές και να καταξιώνεται σαν ελαιόλαδο έξτρα παρθένο Μεσσηνίας αλλά και ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, ένα ισχυρό brand σε όλο τον κόσμο».

Πρόβλημα οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα σημείωσε ότι, «έχει προβληματίσει πολλούς παραγωγούς, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν πρόβλημα στη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών. Ο σχηματισμός των ανθοφόρων οφθαλμών είναι γνωστό ότι αρχίζει από το καλοκαίρι, συνεχίζεται το φθινόπωρο και το χειμώνα αλλά και τις αρχές ανοίξεως. Αλλά, για να έχουμε διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών πρέπει να είμαστε σε χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή από 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ώστε το δέντρο να πέσει σε λήθαργο ώστε να βοηθηθεί να σχηματίσει πολλούς ανθοφόρους οφθαλμούς. Οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες που έχουν διαμορφωθεί μας δημιουργούν έναν προβληματισμό για την ερχόμενη χρόνια. Ευτυχώς όμως τις επόμενες μέρες περιμένουμε ψύχος, ελπίζουμε με αυτό το ψύχος και θερμοκρασίες, που θα είναι θερμοκρασίες εποχής, να βοηθήσει τα δέντρα να πέσουν σε λήθαργο ώστε να έχουμε σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών, και επιπλέον να έχουμε τη χρονιά που περιμένουμε, η οποία θα είναι και χρόνια παραγωγής».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button