Οικονομία

Στο τραπέζι ακόμα και πλήρης απαλλαγή από προκαταβολή φόρου

Στο τραπέζι ακόμα και κατάργηση της προκαταβολής φόρους βάζει το οικονομικό επιτελείο. Την ίδια στιγμή όμως, το μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις που θα έχουν πληγεί πραγματικά από την κρίση ενώ όσες επιχειρήσεις δεν έχουν πληγεί αναμένεται να πληρώσουν προκαταβολή φόρου στο 100%.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μία ευρεία γκάμα συντελεστών από 0% έως και 100% για τις επιχειρήσεις της χώρας. Για να προσδιοριστεί ο ακριβής συντελεστής, βασικό ρόλο θα παίζει η μεταβολή των εσόδων κατά την χρονιά που διανύουμε.

Ωστόσο, οι αποφάσεις δεν θα είναι τόσο άμεσες καθώς οι φορολογικές δηλώσεις θα ολοκληρωθούν ως έχουν και οι ανακοινώσεις προσδιορίζονται για την ΔΕΘ.

Έτσι, θα χρειαστεί –όπως και πέρυσι άλλωστε- να γίνει και δεύτερη εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων ώστε η διαφορά φόρου που θα προκύψει από την ενδεχόμενη μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, είτε να συμψηφιστεί με τις τελευτίες δόσεις του φετινού φόρου εισοδήματος, είτε να επιστραφεί στον δικαιούχο.

Όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των εσόδων για τις επιχειρήσεις, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των κερδών. Στο οικονομικό επιτελείο κυριαρχεί η άποψη πως, εάν μία επιχείρηση παρουσίασε κέρδη το 2019 και το 2020 επιστρέφει σε ζημίες, τότε είναι μάταιο να ζητάς από την συγκεριμένη εταιρεία να προκαταβάλει φόρο για την επόμενη χρονιά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button