Αγροτικά

Στο υπουργείο εξωτερικών ο ΣΕΟ με καταγγελίες για χρήση ελληνικών ΠΓΕ οίνων από Τρίτες χώρες

Στην καταγγελία ότι οινοποιία Τρίτων χωρών χρησιμοποιούν ελληνικά ΠΓΕ οίνων, όπως τα  «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο» προχώρησε ο  Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως επεσήμανε ο Σύνδεσμος δεν είναι λίγα τα οινοποιεία κυρίως όμορων χωρών που «προσδίδουν στα κρασιά τους στοιχεία ελληνικότητας και να δημιουργούν πλάνη στους καταναλωτές ότι πρόκειται για ελληνικά προϊόντα».

Στην συνάντηση, όπως τονίζει σχετική ανακοίνωση του ΣΕΟ, αποφασίστηκε από το υπουργείο εξωτερικών «να σταλεί άμεσα εγκύκλιος στις ΟΕΥ όλων των ελληνικών πρεσβειών, με την οποία θα τους ζητείται να αναζητήσουν όλες τις ετικέτες οίνου που παραπέμπουν σε ελληνικές ΠΟΠ/ΠΓΕ ή σε στοιχεία ελληνικότητας και να υποβάλουν την σχετική τους αναφορά έως το τέλος Ιουνίου.

Με βάση το υλικό αυτό θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΞ προκειμένου να αναζητηθούν με την συνδρομή του ΣΕΟ νομικές οδοί και βάσεις για την προστασία του ελληνικού οίνου».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΕΟ:

Την Τετάρτη 13.06.2018 έλαβε χώρα συνάντηση εκπροσώπων του Συνδέσμου με τον Πρέσβη κ. Λ. Παπακωνσταντινίδη, Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ και άλλα 6 στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχε και το ΥΠΑΑΤ διά του Προϊσταμένου του Τμήματος Αμπέλου και Οίνου, κ. Δ. Γραμματικού. 

Τα στελέχη των Υπουργείων ενημερώθηκαν αναφορικά με τις περιπτώσεις χρήσης των ΠΓΕ «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο» σε οίνους που παράγονται σε τρίτα κράτη. Επίσης, αναλύθηκε και η γενικότερη εμπορική πολιτική που ακολουθείται από οινοποιεία κυρίως όμορρων χωρών να προσδίδουν στα κρασιά τους στοιχεία ελληνικότητας και να δημιουργούν πλάνη στους καταναλωτές ότι πρόκειται για ελληνικά προϊόντα.

Κατόπιν της συνάντησης αυτής, αποφασίστηκε από το ΥΠΕΞ να σταλεί άμεσα εγκύκλιος στις ΟΕΥ όλων των ελληνικών πρεσβειών, με την οποία θα τους ζητείται να αναζητήσουν όλες τις ετικέτες οίνου που παραπέμπουν σε ελληνικές ΠΟΠ/ΠΓΕ ή σε στοιχεία ελληνικότητας και να υποβάλουν την σχετική τους αναφορά έως το τέλος Ιουνίου. Με βάση το υλικό αυτό θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΞ προκειμένου να αναζητηθούν με την συνδρομή του ΣΕΟ νομικές οδοί και βάσεις για την προστασία του ελληνικού οίνου.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον κ. Παπακωνσταντινίδη και τα λοιπά στελέχη του ΥΠΕΞ, όσο και τον κ. Γραμματικό εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ, για την άμεση και ουσιαστική ανταπόκρισή τους στην έκκληση του Συνδέσμου μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button