Αγροτικά

Στο 3% της αντικειμενικής αξίας αγρού το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιόχρηση

Απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση γεωργικής γης και την φορολογική επιβάρυνση που προέκυπτε από αυτό προβλέπει εγκύκλιος του ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με αυτή ξεκαθαρίζεται ότι για όσους ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δε θα υπολογίζεται εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων όπως λιβάδια, βοσκήσιμες και καλλιεργήσιμες γαίες καθώς και κάθε εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας.

Oι δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης εκπίπτουν 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιόχρηση γαιών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία (Πίνακας 4Δ2 του έντυπου Ε1) διευκρινίζεται από την εγκύκλιο ότι για όσους ασκούν ατομική αγροτική δραστηριότητα δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση προς ανιόντες, κατιόντες και συζύγους, αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής.

Bρείτε εδώ την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το 2017.pdf

Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου σύμφωνα με τις ισχύουσες τιμές κατά την 31/12/2015.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αναγνωρίζεται ποσοστό 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης ως δαπάνες επισκευής συντήρησης ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες όσων ακινήτων αποφέρουν φορολογητέο εισόδημα, ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτών. Σημειώνεται επίσης, ότι οι δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης (κωδ. 159-160), εκπίπτουν σε ποσοστό 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιόχρηση γαιών.

Για την απόδειξη του ποσού της αποζημίωσης που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στο μισθωτή (κωδ. 163−164) για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου, καθώς και του ποσού για τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης, τα δικαιολογητικά εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΑΣ όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button