Κόσμος

«Στροφή» από τους κατασκευαστές εμβολίων για τον κορονοϊό: Τι αλλάζει και γιατί

Οι κατασκευαστές εμβολίων για την Covid-19 αλλάζουν στρατηγικές και εστιάζουν σε μια μικρότερη, πιο ανταγωνιστική αγορά αναμνηστικών δόσεων, αφού έχουν παραδώσει όσο περισσότερες δόσεις εμβολίων ήταν δυνατόν μέσα στους τελευταίους 18 μήνες.

Στελέχη των μεγαλύτερων κατασκευαστών εμβολίων, περιλαμβανομένων των Pfizer και Moderna, είπαν πως εκτιμούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ήθελαν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 το έχουν ήδη κάνει- πάνω από 5 δισ. άτομα παγκοσμίως.

Στο επόμενο έτος, οι περισσότεροι εμβολιασμοί θα είναι αναμνηστικές δόσεις, ή πρώτοι εμβολιασμοί για παιδιά, που ήδη εγκρίνονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο.

Η Pfizer, που φτιάχνει το εμβόλιό της με τη γερμανική BioNTech SE, και η Moderna αναμένουν να συνεχίσουν να έχουν σημαντικούς ρόλους στην αγορά εμβολίων, ακόμα και ενώ η συνολική ζήτηση μειώνεται.

Η αμερικανική Novavax και η γερμανική CureVac NV, που συνεργάζεται με τη GlaxoSmithKline, αναπτύσσουν εμβόλια με τα οποία ελπίζουν να εστιάσουν στην αγορά των αναμνηστικών δόσεων (boosters).

Οι ρόλοι των AstraZeneca και Johnson & Johnson αναμένεται να περιοριστούν στη συγκεκριμένη αγορά. «Γίνεται ένα πολύ ανταγωνιστικό παιχνίδι, με εταιρείες να συγκρούονται στις τιμές και για το μερίδιο αγοράς, ακόμα και για εμβόλια που θεωρείται πως είναι τα καλύτερα, όπως των Pfizer και Moderna» είπε ο Χάρταζ Σινγκ, αναλυτής στην Oppenheimer & Co.

Είναι άγνωστο ακόμα πόσες ενισχυτικές δόσεις θα χρειαστούν. Δεύτερες αναμνηστικές δόσεις ήδη συστήνονται σε κάποιες χώρες, για μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

Είναι επίσης άγνωστο εάν οι κατασκευαστές εμβολίων θα πωλούν ένα επανασχεδιασμένο εμβόλιο αυτό το φθινόπωρο και για κάθε φθινόπωρο μετά, όπως κάνουν οι κατασκευαστές εμβολίων για τη γρίπη λόγω των στελεχών που κυκλοφορούν, και το τι επίδραση θα είχε αυτό στη μειούμενη ζήτηση.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, είπε σε συνέντευξη Τύπου πως ενήλικες οι οποίοι είναι ακόμα ανεμβολίαστοι είναι μάλλον απίθανο να επιδιώξουν τώρα να εμβολιαστούν, πάνω από δύο χρόνια ήδη στην πανδημία. Θα είναι οι «ήδη εμβολιασμένοι» αυτοί στους οποίους αντιστοιχεί η ζήτηση, είπε ο Μπουρλά.

Στελέχη της Moderna είπαν πρόσφατα ότι αυτοί που θα ωφελούνταν από ετήσιες αναμνηστικές δόσεις περιλαμβάνουν τα άτομα άνω των 50 και ενήλικες με άλλα προβλήματα υγείας ή επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, περιλαμβανομένων των εργαζομένων στην Υγεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, υπολόγισε πως αυτός ο πληθυσμός θα κυμαίνεται γύρω στα 1,7 δισ. άτομα, ή περίπου το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι Moderna και Pfizer/BioNTech, που φτιάχνουν εμβόλια αγγελιοφόρου RNA που μπορούν να επικαιροποιούνται κάπως ταχύτερα από αυτά των ανταγωνιστών, είπαν ότι αναπτύσσουν εμβόλια που στοχεύουν την παραλλαγή Όμικρον του ιού.

Xinhua News Agency via Getty Images

Οι ΗΠΑ και η δυτική Ευρώπη, όπου οι εμβολιασμένοι είναι περίπου 600 εκατομμύρια, θα παραμείνουν σημαντικές αγορές, μα οι πωλήσεις ίσως να είναι κλάσμα αυτών που ήταν πριν, είπε ο Τάιλερ Βαν Μπιούρεν, αναλυτής της Cowen. «Ο εύκολος στόχος είναι αυτό το 20%-25% των ανθρώπων που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για διάφορους λόγους, και νομίζω ότι είναι αυτός ο πληθυσμός που είναι πιο πιθανό να το κάνει κάθε χρόνο» είπε σχετικά. Αυτό θα ήταν σημαντικά μικρότερο από το περίπου 49% των ενηλίκων στις ΗΠΑ και το 62% στην Ευρώπη που έχουν κάνει τουλάχιστον μία ενισχυτική μέχρι τώρα, ή περίπου 335 εκατομμύρια ανθρώπους. Αναλυτές έχουν προβλέψει έσοδα άνω των 17 δισ. δολαρίων για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και 10 δισ. δολαρίων για της Moderna το 2023, περίπου τα μισά από τα 34 δισ. δολάρια και τα 23 δισ. που αναμένονται φέτος, αντίστοιχα. Οι πωλήσεις αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω από εκεί και πέρα.

Η Johnson & Johnson αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια για το αν σχεδιάζει να προωθήσει το εμβόλιό της ως αναμνηστική δόση το φθινόπωρο. Τον Απρίλιο η εταιρεία ανακάλεσε τις προβλέψεις της για πωλήσεις εμβολίων για την Covid-19 για το 2022, επικαλούμενη αβεβαιότητα.

Η νοτιοαφρικανική Aspen Pharmacare, που παράγει το εμβόλιο της J&J στην Αφρική, προειδοποίησε για αδύναμη ζήτηση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Aspen, Στίβεν Σάαντ, είπε σε συνέντευξη ότι «θα υπάρχει θέση για αναμνηστικές δόσεις…μα όχι στις ποσότητες που είχατε πριν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, είπε στα τέλη του Απριλίου ότι το εμβόλιό της θα έχει και πάλι ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Πιστεύουμε πως αυτό το εμβόλιο έχει ακόμα δυνατότητες, είναι πολύ εύκολο να χορηγείται και να διανέμεται» είπε. «Οι ποσότητες στο μέλλον θα είναι μικρότερες επειδή οι άνθρωποι πιθανότατα θα χρειάζονται μόνο μία αναμνηστική δόση ετησίως και δεν θα την κάνουν όλοι».

Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button