ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Στροφή σε άλλες λύσεις για το νερό – Το νερό από το Αλικοντούζι δε φτάνει να τροφοδοτήσει τους Γαργαλιάνους

Πλατεία-Γαργαλιάνων2


Με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα υδροδότησης της Τριφυλίας κατά την διάρκεια του καλοκαιρού έγινε συζήτηση στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας για τον αγωγό ύδρευσης του συνδέσμου «Τέλος Άγρας», ο οποίος τροφοδοτεί τις περισσότερες περιοχές της Δ.Ε. Γαργαλιάνων με νερό. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν το έργο της αντικατάστασης του αγωγού θα είναι μελετητικά έτοιμο, και θα πάει για χρηματοδότηση προς το τέλος του έτους που διανύουμε. Ωστόσο αυτό που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι η αναφορά του δημάρχου στο γεγονός πως το νερό από το Αλικοντουζι δεν φτάνει να τροφοδοτήσει την Δ.Ε. Γαργαλιάνων, ενώ σε δεύτερη φάση ο δήμος θα εξετάσει εάν θα χρηματοδοτήσει στο μέλλον τον σύνδεσμο, από την στιγμή που δεν παίρνει την ποσότητα νερού που του αναλογεί!

Ο κ. Ανδρινόπουλος είπε πως, «Κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες για να επιλυθεί το ζήτημα της ποσότητας του νερού από το Αλικοντουζι και όσον αφορά την ποιότητα του νερού, όπου προϋποθέτει την αλλαγή του αγωγού από το Αλικοντούζι, που όμως δεν φτάνει το νερό για το καλοκαίρι και θα πρέπει να κοιτάξουμε και ενναλακτικές λύσεις». Ανέφερε πως η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε δρομολογήσει κάποιες ενέργειες, παρόλα αυτά δεν έγινε τίποτα.

Ο κ. Κατσίβελας στην απάντησή του ανέφερε πως, «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το Αλικοντούζι, με την ποσότητα νερού που είναι να φέρει να μην έρχεται και για αυτό το λόγο δώσαμε όλο το νερό της πηγής στις κοινότητες του Μαράθου, της Λεύκης, της Τραγάνας. Οι υδραυλικοί δούλευαν μέρα νύχτα, προσπαθήσαμε να κάνουμε διαχείριση νερού που δεν είχαμε», στο σημείο εκείνο κατέθεσε την άδεια χρήσης νερού για την γεώτρηση στην Λςεύκη από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης της Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μιλώντας για την μελέτη αντικατάστασης του αγωγού από το Αλικοντούζι ανέφερε τα εξής,  «Και βεβαίως για την μελέτη της αντικατάστησέ του Αλικοντοζίου μπορεί να έχουν ειπωθεί πολλά, αλλά όμως η μελέτη τώρα ολοκληρώνεται από αυτή την δημοτική αρχή και την τωρινή διοίκηση του συνδέσμου. Το βέβαιον είναι δεν μπορεί, και δεν φτάνει να υδρευτεί (σ.σ. Δ.Ε. Γαργαλιάνων) από το νερό του Αλικοντοζίου και χρειαζόμαστε λύσεις. Γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την λειτουργία της γεώτρησης της λευκής και προχωράμε τη σύμβαση με τον εργολάβο ο οποίος είναι υπόλογος για την γεώτρηση στην περιοχή του Μητρόπουλου».

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος του συνδέσμου ύδρευσης «Τέλος Άγρας» Αναστάσιος Αδρακτάς, ο οποίος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν περισσότερες από 20 βλάβες, από τις οποίες οι τέσσερις αφορούσαν σπάσιμο του κεντρικού αγωγού. Ο κ. Αδρακτάς ανέφερε πως το νερό της πηγής έχει μειωθεί κατά 1300 κυβικά σε σχέση με την περυσινή χρονιά, τονίζοντας πως ο αγωγός θα πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατόν. Ανέφερε πως ο σύνδεσμος αντικατέστησε το υδρόμετρο στον κεντρικό αγωγό, ενώ το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν υδρόμετρα στα χωριά προκειμένου να υπάρξει μια σαφή εικόνα για το νερό που έρχεται από την πηγή.

Ο δημοτικός σύμβουλος Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος στην παρέμβασή του ανέφερε τα εξής, «Είχα ρωτήσει την προηγούμενη φορά τι ποσότητα νερού κατεβάζει το Αλικοντούζι και τι γίνεται με τις μελέτες χωρίς ωστόσο να λάβω απάντηση. Το Αλικοντούζι αν φέρνει 800 κυβικά νερού το 24ωρο με τα 1200 κυβικά που φέρνουμε από τη γεώτρηση του Αγίου Κωνσταντίνου δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Ο δήμαρχος είχε πει πως φέρνει 350-400 κυβικά νερού. Ξέρουμε τι μας γίνετε, που οφείλονται οι διακοπές, στο γεγονός ότι δεν έχουμε νερό στην πηγή ή ότι έχουμε βλάβες;»

Ο δήμαρχος απατώντας είπε πως αυτό το οποίο έγινε με πρωτοβουλία του συνδέσμου ύδρευσης και του δήμου είναι η ετοιμασία της μελέτης αντικατάστασης του αγωγού η οποία βρίσκεται στη φάση περιβαλλοντικών αντιρρήσεων, τονίζοντας πως μόλις ολοκληρωθεί η φάση αυτή θα προχωρήσουν στην αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότηση του έργου. Ο κ. Κατσίβελας είπε, “όσον αφορά αυτό το οποίο θα πρέπει να μείνει από την κουβέντα που κάνουμε είναι ότι δεν περιμένουμε να μας λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης το Αλικοντούζι. Ενδεχομένως ο δήμος να αναθεωρήσει κατά ποσό θα καταβάλει τα χρήματα που δίνει στο σύνδεσμο αν δεν παίρνει το νερό που αντιστοιχεί”.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button