ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Συνάντηση εργασίας για την υλοποίηση έργου Τεχνικού Υφάλου Κυπαρισσίας

Σύσκεψη εργασίας είχε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος με τον Δ/ντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλο, την χειρίστρια του θέματος κ. Μπέσα και την Τεχνική Υπηρεσία για το θέμα της μελέτης του έργου κατασκευής τεχνικού υφάλου στην Κυπαρισσία.

Ενημερώθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης αναλυτικά για το αντικείμενο του έργου, το οποίο αφορά την κατασκευή τεχνικού υφάλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο σε απόσταση 2,6 ναυτικών μιλίων βόρεια της Κυπαρισσίας και σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτογραμμή. Η συνολική του έκταση θα είναι περίπου 11 km2 η ζώνη προστασίας και  1 km2 ο πυρήνας του. Το έργο τοποθετείται στον πυθμένα της θάλασσας και ο βασικός του στόχος είναι  η προστασία και αναβάθμιση της βιοποικιλότητας της παράκτιας περιοχής, η αύξηση των τοπικών ιχθυοαποθεμάτων και η αποτροπή της υπεραλίευσης στην εν λόγω περιοχή.

Περαιτέρω διαπιστώθηκε στην σύσκεψη η ωριμότητα του έργου, το οποίο έχει οριστική μελέτη εφαρμογής, περιβαλλοντική αδειοδότηση, παραχώρηση του απαιτούμενου θαλάσσιου χώρου για την εκτέλεσή του από το αρμόδιο υπουργείο και το σύνολο των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων φορέων. Σημειώνουμε ότι  η τεχνική μελέτη είχε ξεκινήσει από το 2007, ολοκληρώθηκε το 2010 ενώ η ωριμότητα συμπληρώθηκε το 2012 με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Αποφασίστηκε στην σύσκεψη άμεσα να υπάρξει συνεννόηση με τα στελέχη του Επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας, του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να ενταχθεί το έργο και να υλοποιηθεί.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι στην συνάντηση που προγραμματίζει ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη, θα τεθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου, προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.