ΑγροτικάΔήμος ΟιχαλίαςΤοπικά Νέα

Συνάντηση Κοζομπόλη – Φάμελλου για τα πυρηνελαιουργεία Μεσσηνίας

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να έχει συγκροτήσει Κλιμάκιο Ελεγκτών

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, είχε η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη, για την προβληματική λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με έγγραφό του προς την Περιφέρεια, ζητά να ενημερωθεί για όλες τις αδειοδοτήσεις, τους ελέγχους και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία 5 χρόνια στα συγκεκριμένα πυρηνελαιουργεία.

Η Παναγιώτα Κοζομπόλη έθεσε επιτακτικά την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης για τις περιβαλλοντικές αλλά και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της περιοχής μας.
Συζητήθηκαν διεξοδικά οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την ΠΕ Μεσσηνίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως αποτέλεσμα της Έκθεσης Ελέγχου του εργαστηρίου «Δημόκριτος» αλλά και των μετρήσεων διαπιστευμένου εργαστηρίου καθώς και οι πιθανές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών αντιρύπανσης από τις μονάδες αυτές.

Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι, παρότι το θέμα αποτελεί αρμοδιότητα της περιφέρειας Πελοποννήσου, οι υπηρεσίες του Υπουργείου παρακολουθούν το θέμα, και έχουν λάβει αποφάσεις προς δύο κατευθύνσεις.

Διενεργούνται έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα περίπου 60.000 ευρώ για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε δύο μονάδες στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά για τα έτη 2017 και 2018.

Παράλληλα από τον Ειδικό Γραμματέα Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ στάλθηκαν δύο έγγραφα προς την Περιφέρεια με τα οποία ζητείται:

α. Η άμεση συγκρότηση του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.), με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιθεωρητών του Υπουργείου, για τον άμεσο έλεγχο των πέντε πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας (μέχρι 15/12), με δέσμευση για αποτελέσματα μέχρι 15/1.

β. Η ενημέρωση του ΥΠΕΝ για όλα τα στοιχεία αδειοδότησης, ελέγχων και αποφάσεων επιβολής κυρώσεων της τελευταίας 5ετίας στο σύνολο των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας, από πλευράς Περιφέρειας, καθώς και των αποφάσεων τεχνικής ανασυγκρότησης και της εξέλιξής τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button