Τοπικά Νέα

Συνέντευξη Τύπου για την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας – Σοβαρά προβλήματα και στο Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων

Συνεχίζονται και την ερχόμενη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων της Τριφυλίας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, στην Κυπαρισσία, ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αθάνασιος Πετρόπουλος, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης και ο Πρόεδρος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, Σταύρος Αντωνόπουλος. Τόσο ο κ. Πετρόπουλος όσο και ο κ. Αντωνόπουλος ανέπτυξαν τα προβλήματα που υπάρχουν στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και τα Ειρηνοδικεία της περιοχής (Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας) λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, με τον δήμαρχο Τριφυλίας κ. Λεβεντάκη να τονίζει πως ο δήμος θα είναι στο πλευρό τους και θα συμπαρασταθεί με όλες τις δυνάμεις του, σημειώνοντας πως τα τελευταια χρόνια η περιοχή της Τριφυλίας αποψιλώνεται από δημόσιες υπηρεσίες και φορείς.

Η έλλειψη προσωπικού όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, δυσχεραίνει καθημερινά την εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου και των Ειρηνοδικείων, καθώς ο όγκος εργασίας είναι αυξημένος, το προσωπικό μειωμένο και καταπονημένο και η παρέμβαση του Υπουργείου κρίνεται επιτακτική ώστε να μην βρεθούμε προ αδιέξοδων καταστάσεων.

Ο Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αθανάσιος Πετρόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα της αποχής των δικηγορών και αφορούν τα προβλήματα ελλείψεων στο Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων (Πλαταμώδους). Όπως ανέφερε τα δύο Ειρηνοδικεία λειτουργούν έπειτα από τη συγχώνευση έξι Ειρηνοδικείων που υπήρχαν παλιά στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, με το Ειρηνοδικείο των Γαργαλιάνων να καλύπτει τους Γαργαλιανους, τα Φιλιατρά και τη Χώρα, με τεράστια δικαστική ύλη, και μόλις έναν ειρηνοδίκη και ένα γραμματέα. Αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου είναι άμεσα να πληρωθεί η οργανική θέση του δεύτερου γραμματέα στο Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων, όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι και οι ελλείψεις σε δικαστές του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας. Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος, το Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας έχει έναν μόνο δικαστή και σε 8 μήνες συνταξιοδοτείται, σημειώνοντας πως αν δεν αλλάξει κάτι οι υποθέσεις δεν θα δικάζονται και οι αναβολές θα πηγαίνουν για το 2021 και το 2022. «Άμεσα θα πρέπει να καλυφθεί η θέση ενός ειρηνοδίκη, για να καλύπτει τις ανάγκες του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας, και δεν έχει γίνει καμία κίνηση έως τώρα. Παρατηρούνται σοβαρότατες ελλείψεις στην λειτουργία του Πρωτοδικείου, όπου έχει τρεις Πρωτοδίκες, ο ένας είναι με άδεια μακράς διάρκειας, και με δυο Πρωτοδίκες δεν μπορεί να περιμένει ο πολίτης μια γρήγορη και σωστή  απονομή δικαιοσύνης. Αυτό που ζητούμε από το Υπουργείο είναι μια άμεση  αναπλήρωση της κενής θέσης που υπάρχει. Ελλείψεις υπάρχουν και στην γραμματειακή υποστήριξη της εισαγγελίας. Μιλάμε για σοβαρότατη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και εδώ οφείλω να ευχαριστήσω την άμεση συμπαράσταση του δήμαρχου Τριφυλίας. Υπάρχουν και ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων σε όλο το Πρωτοδικείο. Έχουν προκηρυχθεί οργανικές θέσεις που περιμένουν να πληρωθούν εδώ και 1,5 χρόνο. Είναι η τρίτη προειδοποιητική αποχή που κάνουμε για το ίδιο λόγο», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης επεσήμανε πως θα είναι δίπλα στους δικηγόρους, τονίζοντας πως το κράτος διαρκώς θέλει να «παίρνει» από την Τριφυλία χωρίς να «δίνει» τίποτα. «Έχουν υποβιβάσει πολλές υπηρεσίες την Τριφυλίας και θα τους παρακαλούσα να αναθεωρήσουν και να σκύψουν στο πρόβλημά μας. Εγώ θα είμαι δίπλα τους σε όλες τις κινητοποιήσεις», ανέφερε ο κ. Λεβεντάκης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, Σταύρος Αντωνόπουλος, δήλωσε ότι είναι μαζί στην προσπάθεια που κάνει ο δικηγορικός σύλλογος, ενώ ευχαρίστησε τον δήμαρχο που είναι δίπλα τους. Συμφώνησε με τα όσα ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν, λέγοντας πως αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. «Μετά τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων, προέκυψαν δυο Ειρηνοδικεία με πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς, και ιδιαίτερα για το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων είναι τεράστια και δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Γίνονται κάποιες υπηρεσιακές προσπάθειες, ωστόσο η λειτουργία του είναι ελιπής με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και οι πολίτες», ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος, ζητώντας την πρόσληψη ενός τουλάχιστον υπάλληλου. Στη συνέχεια είπε, «Το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας λειτουργεί με 4 κενές οργανικές θέσεις, με δυο υπάλληλους που είναι λίγο πριν την έξοδο για συνταξιοδότηση και με μια υπάλληλο η οποία είναι σε άδεια κυήσεως, όπου όπως καταλαβαίνεται σε λίγο καιρό θα λειτουργεί με μείον επτά οργανικές θέσεις. Η Εισαγγελία Κυπαρισσίας, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι επτά, αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο τρεις δικαστικοί υπάλληλοι, όπως καταλαβαίνετε και εκεί υπάρχει μεγάλη ανάγκη για διορισμό υπαλλήλων. Όπως και στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας τουλάχιστον άλλος ένα δικαστικός υπάλληλος. Προκηρύξεις υπάρχουν από το 2017, πιστεύω ότι μπορεί από εκεί να πάρουμε τους υπαλλήλους που ζητάμε», είπε καταλήγοντας ο κ. Αντωνόπουλος.

Να σημειωθεί πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των δικηγόρων μελών του, από την άσκηση των καθηκόντων τους και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις έχει αναδείξει το ζήτημα, ενώ ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, φέρνει το θέμα στη Βουλή με Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button