ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Συναντήσεις σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία για το πρόγραμμα Δακοκτονίας

Πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή, οι προγραμματισμένες συναντήσεις εργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 10:00 π.μ., στην αίθουσα «Αλ. Κουμουνδούρος» στο Διοικητήριο, παρουσία του  Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, του Δ/ντή Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας κ. Κυριακόπουλου, της επιτροπής δακοκτονίας και των ανάδοχων παγιδοθεσίας και ψεκασμών. Σε ανάλογη συνάντηση παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, στις 13:00 μ.μ., στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κυπαρισσία που αφορούσε την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, στην οποία συμμετείχε ο Δ/ντής κ. Παρασκευόπουλος, η αντίστοιχη επιτροπή δακοκτονίας και οι ανάδοχοι της περιοχής.

Στις συναντήσεις αυτές, οι Δ/ντες έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες και ανέλυσαν τις τεχνικές λεπτομέρειες για κάθε στάδιο της διαδικασίας με στόχο την ορθολογική  εκτέλεση του προγράμματος παγιδοθεσίας και δολωματικών ψεκασμών.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, έχει προϋπολογισμό για το τρέχον έτος 1,7 εκ. €, εφαρμόζεται σε 11 περίπου εκ. ελαιόδενδρα και στοχεύει στην προστασία τους. Θα πραγματοποιηθούν, μέσω του προγράμματος 3 έως 4 ψεκασμοί, ανάλογα με την περιοχή, η δε υλοποίηση του έργου γίνεται από τους προσωρινούς ανάδοχους του διαγωνισμού της Δακοκτονίας κατόπιν σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Όσον αφορά την υλοποίηση του έργου έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση ανάρτησης των παγίδων ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει και ο δολωματικός ψεκασμός, αφού συνεκτιμηθούν οι συνθήκες που καθορίζουν την διενέργειά του, δηλαδή ο αριθμός των δακοσυλλήψεων, η κατάσταση του ελαιόκαρπου, η γονιμότητα θηλυκών κα η σχέση αρσενικών – θηλυκών καθώς και οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης στις παρεμβάσεις του στις πιο πάνω συναντήσεις ανέφερε, πρωτίστως την σπουδαιότητα του προγράμματος για την ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας και ζήτησε από τους αναδόχους, ειδικά για φέτος, να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή  κατά την υλοποίηση του έργου. Αυτό, εξήγησε στη συνέχεια, επειδή ο αγροτικός πληθυσμός βιώνει για τρίτη συνεχή χρονιά μειωμένο εισόδημα, είτε λόγω μειωμένης ποιότητας παραγωγής εξαιτίας δακοπροσβολής, είτε λόγω της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου, είτε τέλος λόγω λειψυδρίας. Επιπλέον  ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο γεγονός του καύσωνα λέγοντας «συνεχίζουμε να διεκδικούμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και για το σκοπό αυτό έχουν καταρτιστεί πλήρη φάκελοι και στις δύο Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού, οι οποίοι τεκμηριώνουν πλήρως το αίτημά μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button