Οικονομία

Συντάξεις: Νέα γενιά αναδρομικών και διεκδικήσεων

Νέα περίοδο αναδρομικών και επανακαθορισμού των συντάξεων «ανοίγει» η απόφαση του Αρείου Πάγου για το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, αλλά και η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Δώρα της περιόδου 2015-16.

Επιπλέον, τόσο με τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο για και για Δώρα οι εν λόγω αποφάσεις έχουν και… κοινωνικό έρεισμα. Αφενός λόγω πανδημίας, όπου έχει αναδειχτεί ο ρόλος του ΕΣΥ για την υγειονομική προστασία του πληθυσμού και αφετέρου τα Δώρα που απευθύνονται κυρίως σε συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω του μέσου όρου των συντάξεων. Και οι οποίοι δεν έλαβαν ούτε αναδρομικά από την κατάργηση των εισφορών για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ (σ.σ. απόφαση του ΣτΕ στις 4/10/19), ούτε καν τις πρόσφατες (έκτατες) ενισχύσεις των 250 (Χριστούγεννα) και 200 (Πάσχα) ευρώ προς όσους λαμβάνουν λιγότερα από 600 ευρώ το μήνα.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ διετίας (2020-21) για όλους τους γιατρούς, οι οποίοι δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για τις περικοπές των μνημονίων και σαφώς από την ημέρα προσφυγής για τους λοιπούς .
Η απόφαση αυτή, ωστόσο, επηρεάζει και τους συνταξιούχους γιατρούς του ΤΣΑΥ οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν το τελευταία χρόνια καθώς με τα αναδρομικά και τις αναπροσαρμογές που θα έχουν στο μισθό τους ως εν ενεργεία, θα αυξηθεί ο συντάξιμος μισθός. Μεγαλώνει δηλαδή και η βάση υπολογισμού επί της οποίας εφαρμόζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης με βάσει τα έτη ασφάλισης.

Νέος υπολογισμός

Κατά συνέπεια, ο ΕΦΚΑ θα κληθεί να κάνει και νέο επανακαθορισμό των εν λόγω συντάξεων, όπως και σε κάθε ασφαλισμένο που λαμβάνει αναδρομικά και τροποποιείται η βάση υπολογισμού. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι ένας ακόμη επανακαθορισμός μετά το νόμο 4387/16 (νέα ποσοστά αναπλήρωσης) και το 2020 καθώς αυξήθηκαν οι συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης για περισσότερα από 30 έτη.

Αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αυτή εκκρεμή εδώ και ενάμιση σχεδόν χρόνο (σ.σ. εκδικάστηκε στις 15/1/2021), καίτοι αφορά σε πιλοτική δίκη, ταχεία διαδικασία δηλαδή προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των συνταξιούχων στα πολιτικά δικαστήρια και να προστεθεί έτσι επιπλέον γραφειοκρατία στη, βραδυπορούσα έτσι κι αλλιώς, ελληνική δικαιοσύνη.

Στη προκειμένη περίπτωση το σύνολο των 2,5 εκ. συνταξιούχων της περιόδου 2015-16 διεκδικούν τα Δώρα ύψους 800 ευρώ έκαστος (200 ευρώ επίδομα αδείας για το καλοκαίρι του 2015, 400 ευρώ Δώρα Χριστουγέννων της ίδιας χρονιάς και 200 ευρώ Δώρο Πάσχα του 2016).

Το συνολικό κόστος μόνο για τα Δώρα υπολογίζεται σε 2 δις ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button