Οικονομία

Συνταξιούχοι: Ένας στους τρεις έπρεπε να παίρνει… ΕΚΑΣ

Με τον πληθωρισμό να τρέχει με διψήφιο ποσοστό και τα 2/3 των συνταξιούχων να λαμβάνουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα, η κυβέρνηση τάζει αυξήσεις από το… 2023.

Φαίνεται ότι για ορισμένα κοινωνικά στρώματα η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι… παροδικό φαινόμενο, δέκα μήνες μετά την βίαιη αναζωπύρωση του φαινομένου. Πολύ πριν δηλαδή από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τότε που οι αρμόδιοι υπουργοί αποφαινόταν ότι πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο…

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ.Χατζηδάκη «από το νέο χρόνο, με βάσει την υφιστάμενη νομοθεσία, να αυξηθούν οι συντάξεις». Ωστόσο η «υφιστάμενη νομοθεσία» αφενός υπήρξε άδικη και αφετέρου θεσπίστηκε ενόσω υπήρχε αποπληθωρισμός, δηλαδή μείωση τιμών καταναλωτή και περιοριστική πολιτική για την συμπίεση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Έκτοτε:

-Η ακρίβεια κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων.

-Με βάσει τις «μνημονιακές» ρυθμίσεις οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες (εν σχέσει με τις αποδοχές του 2010).

-Για τους συνταξιούχους (και τους εργαζόμενους του δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα) ισχύει και η Εισφορά Αλληλεγγύης (φόρος πάνω στον φόρο), ποινή που έχει καταργηθεί ακόμη και από τους μερισματούχους (σ.σ. οι οποίοι περιορίζονται σε φόρο 5% ανεξαρτήτως ύψους εισοδημάτων).

Την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι, στην συντριπτική τους πλειονότητα, βρίσκονται κοντά στην ζώνη της φτώχειας. Ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας και οι «νεώτεροι», δηλαδή οι χήρες και τα ορφανά τέκνα. Ειδικότερα:

1.Οι 2 στους 3 συνταξιούχους λαμβάνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.

2.Οι συνταξιούχοι πάνω από 81 ετών έχουν μέσες μηνιαίες αποδοχές 650 ευρώ.

3.Οι συντάξεις αναπηρίας (δηλαδή των ανθρώπων που δεν μπορούν να δουλέψουν για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και πιθανότατα έχουν πρόσθετες ανάγκες στήριξης) και θανάτου (χήρες και ορφανά που σπουδάζουν), λαμβάνουν περί τα 630 ευρώ το μήνα.

4.Σχεδόν 1 εκ. συνταξιούχοι, από ένα σύνολο κάτω των 2,5 εκ., λαμβάνουν λιγότερα από 620 ευρώ το μήνα.

Το ΕΚΑΣ

Το όριο αυτό των 620 ευρώ αποτελούσε οροφή για την χορήγηση ενός μικρού-συμπληρωματικού εφάπαξ μέχρι το 2016.

Έκτοτε, αυτό το επίδομα καταργήθηκε, χωρίς να υπάρξει νέα πρόβλεψη για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων προκειμένου να αποφύγουν την φτωχοποίηση.

Μάλιστα εκείνη την περίοδο (προ 6ετίας) υπήρχαν μόλις 360.000 λήπτες του επιδόματος-ΕΚΑΣ (με μηνιαίες συντάξεις έως 620 ευρώ, αλλά με πρόβλεψη για εισοδηματικά κριτήρια και οικογενειακό εισόδημα), ενώ σήμερα –μετά την ισχύ των εισοδηματικών κριτηρίων- οι δικαιούχοι θα διπλασιαζόταν (760.000 συνταξιούχοι).

Υπό αυτά τα δεδομένα σήμρα 1 στους 3 συνταξιούχους θα έπαιρνε ΕΚΑΣ…

Και αυτό είναι άλλο ένα στοιχεία για την συνολική διολίσθηση των εισοδημάτων των συνταξιούχων προς το όριο της απόλυτης φτώχειας.

Τέλος, η μόνο σημαντική αναπροσαρμογή στις αποδοχές των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια έγινε, σχεδόν αποκλειστικά, στους εργαζόμενους… συνταξιούχους. Καθώς από μείον 60% στις αποδοχές από τις συντάξεις (χωρίς όριο) για όσους εργάζονται, η περικοπή περιορίστηκε στο 30%.

Αλλά οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι (άνω των 81 ετών) και τα ορφανά που σπουδάζουν, οι κατηγορίες δηλαδή που λαμβάνουν τις χαμηλότερες αποδοχές, δεν μπορούν να δουλέψουν προκειμένου να βελτιώσουν τα εισοδήματά τους…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button