ΑφιερώματαΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Σωτήριος Μπρίσκας : Ο γιατρός από τους Γαργαλιάνους που χάραξε την εποχή του

Από τα «Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Κατσίβελα , ιατρού

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία , ότι η οικογένεια Μπρίσκα προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες όχι μόνο στους Γαργαλιάνους αλλά δεν θα ήταν υπερβολή να πω ,και εις την ανθρωπότητα . Κυρίως ο Σωτήριος Μπρίσκας ένας από τους κορυφαίους ιατρούς που ανέδειξαν οι Γαργαλιάνοι , του οποίου η προσφορά εκτιμήθηκε και τιμήθηκε πολλαπλώς . Γι΄αυτό και χάριν των νεότερων , χρειάζεται να επαναφέρουμε στην γνώση , προσωπικότητες που χάραξαν την εποχή τους . Κι μια ανάλογη ήταν ο Σωτήριος Β. Μπρίσκας .

Το τρίτο πάρκο , στο δυτικό σημείο της πόλεως κοσμεί η προτομή του Σωτηρίου Μπρίσκα , εντεταλμένου καθηγητή , από το 1939 , της ιατρικής εις το Πανεπιστήμιο των Παρισσίων . Από πτωχοτάτη , οικογένεια εγεννήθη το 1903 , εις τους Γαργαλιάνους .Εσπούδασε εις τη ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών , αριστεύσας , ενώ ταυτόχρονα επιδίδετο και εις την ζωγραφική . Στις 30 Οκτωβρίου 1936 λαμβάνει τον τίτλο του Διδάκτορος της Ιατρικής Αθηνών στην έδρα της Υγιεινής . Η εργασία του «Αι λανθάνουσαι μαστοειδίτιδες και το χολεροειδές σύνδρομον των βρεφών» στην οποία υπάρχει και περίληψη εις τα Γερμανικά και τα Γαλλικά υπάρχει όπως και η διδακτορική διατριβή του , στο Αρχείο του ΕΚΠΑ- Πέργαμος . Συμπλήρωσε τις σπουδές του εις τα Πανεπιστήμια της Βιέννης , του Καίμπριτζ και του Σικάγο , βοηθηθείς από τον θείο του , που ήταν ήδη , εγκατεστημένος εις την Αμερική . Ακολούθως μετέβη εις το Παρίσι , όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου . Εις την Ιατρική σχολή του Παρισιού επιδόθηκε εις εργαστηριακές μελέτες και εργάστηκε αρχικά ως εξωτερικός βοηθός , κατόπιν ως προϊστάμενος πολυκλινικής και τελευταίως ως διευθυντής του Νοσοκομείου Παίδων . Ήταν μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών και δια την επιστημονική του δράση έτυχε πολλών βραβείων και μεταλλίων , μεταξύ των οποίων και της «Λεγεώνος της Τιμής» το 1950. Τον ίδιο χρόνο με την συμπλήρωση 20 ετούς υπηρεσίας εις το Νοσοκομείο ασθενών παίδων , του επεδόθη , από το Δημοτικό Συμβούλιο Παρισιού , το αργυρού μετάλλιο της πόλεως ταύτης . Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της Εθνικής Αντίστασης στην Γαλλία ( 1942-1952) και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος του Παρισιού και των περιχώρων . Αντιπρόσωπος της Ελληνικής και της Γαλλικής Κυβερνήσεως , ως και της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου των Παρισίων εις διάφορα συνέδρια που έγιναν εις την Ευρώπη και την Αμερική . Γράφει ο τότε Υπουργός Υγιεινής της Ελλάδος Α. Ορφανίδης εις την εφημερίδα «Εμπρός» της 26 Αυγούστου 1948 ,σελ. 4 α , μεταξύ των άλλων «…Είχα την τιμήν να εκπροσωπήσω εκ μέρους της Κυβερνήσεως την Χώραν μου εις το Συνέδριο τούτο , έχων ικανόν βοηθό . τον κορυφαίο Καθηγητή της Παιδιατρικής κ. Μπρίσκαν , . Ομολογώ ότι εκ του Συνεδρίου τούτου απεκόμισα αρίστας εντυπώσεις και όσον αφορά τα αποτελέσματα τούτου , εκ των οποίων η Ελλάς πολλά έχει να ωφεληθεί . Α αποφάσεις και υποχρεώσεις των Συνέδρων Κρατών θέλουν υπογραφεί υπό του εκπροσώπου αυτών , θα λάβουν δε και νομοθετική παρ΄ εκάστης Χώρας ισχύν , υποβαλλομένων εις την Βουλήν των σχετικών αποφάσεων προς έγκρισιν . ..» Το 1949 εις το Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ ) εις την Ρώμη , ως αντιπρόσωπος της Ελλάδος , πρότεινε την παροχή βοήθειας εις τους μετατοπισθέντας κατά τον εμφύλιο πληθυσμούς ( παιδομάζωμα) . Η δράσις του επεκτάθη και εις εν Γερμανία στρατόπεδα συγκεντρώσεως , όπου παρέσχε τας ιατρικές υπηρεσίες του , εις ασθενείς ομήρους .

Πέθανε από αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1954, σε ηλικία μόλις 51 ετών . Ο νεκρός μεταφέρθηκε και ενταφιάσθηκε εις το Νεκροταφείο της γενέτειράς του , των Γαργαλιάνων . Τούτον έκλαυσαν , όχι μόνον οι συγγενείς και οι συμπατριώτες του αλλά και αυτή πόλις των Παρισίων , που αποχαιρέτησε τον νεκρόν , δια του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παρισίων .

Ο εν Αμερική εγκατεστημένος αδελφός του, Δημήτριος Β. Μπρίσκας , συγκινηθείς εκ των γενομένων τιμών , δώρισε εις μνήμην τούτου , τα χρηματικά ποσά δια την ανέγερση της Βιβλιοθήκης , Σταδίου ως και την Τεχνική Σχολή .

Βιβλιογραφία

1. Διονυσίου Δ. Κοκκώνη « Οι Γαργαλιάνοι» , Αθήνα 1960 .

2 . ΕΚΠΑ , Αρχείο Πέργαμος .

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button