Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης: Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συλλόγου για το φετινό καλοκαίρι

Την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021 έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΣΦΚΜ. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί μέλη της Επιτροπής είναι οι καθηγητές κ. Π. θέμελης (πανεπιστήμιο Ρεθύμνου), κ. Ι. Μιχαηλίδης (Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο), κ. Αρ. Χατζής (Εθνικό & Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθήνας), κ. Δημ. Σωτηρόπουλος (πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και η κ. Αγγελ. Πανοπούλου (ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών).

Από την πλευρά του συλλόγου συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Αντ. Τσιρίγος, ο αντιπρόεδρος κ. Νικ. Ζαχαριάδης και ο γραμματέας κ. Διον. Κριάρης.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων και προσδιορίστηκαν οι άμεσοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι με πρώτο την επίσημη παρουσίαση της Επιτροπής στη Μεθώνη σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο.

Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συλλόγου για το φετινό καλοκαίρι (Αύγουστος – Σεπτέμβριος).

Θα πραγματοποιηθούν έξι εκδηλώσεις και οι Γ.Σ. των ετών 2020 και 2021. Επισυνάπτεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και σύντομη περιγραφή τους. Περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε εκδήλωση θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Σας περιμένουμε όλες και όλους στις εκδηλώσεις μας οι οποίες θα γίνουν με πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας που ισχύουν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 2021
Ημερομηνία έκδοσης / 08-07-2021
1. «ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»
Η έκθεση έχει στηθεί στο Καποδιστριακό σχολείο και συν-διοργανωτές είναι: ΔΗΜΟΣ – ΣΦΚΜ – ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Σύντομη περιγραφή
Η έκθεση αποτελεί τμήμα της μεγάλης έκθεσης η οποία διοργανώθηκε από τη βιβλιοθήκη της Βουλής στο κτήριο του Κοινοβουλίου το 2018. Αντικείμενα και πίνακες της έκθεσης παραχωρήθηκαν στον ΣΦΚΜ και μεταφέρθηκαν με δαπάνη του Δήμου στη Μεθώνη. Η έκθεση στήθηκε στο Καποδιστριακό Αλληλοδιδακτικό σχολείο με συνεργασία του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Διάρκεια και ωράριο λειτουργίας: Θα ανακοινωθούν αργότερα
2. Η ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ (1797)
Θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης (πλατεία παραλίας) σε συνδυασμό με την έκθεση «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821: 21 ΜΑΧΕΣ & 3 ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ» με υπότιτλο «Έργα Δ. Ζωγράφου – Σκέψη Ι. Μακρυγιάννη» (1821 -1829).
Μετά τη λήξη της έκθεσης θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων των σχολείων Μ.Ε. Μεθώνης και η λειτουργία της θα συνεχιστεί με ευθύνη της διευθύντριας του Λυκείου κ. Σ. Γιακμογκλίδου. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής της και ο τρόπος λειτουργίας της θα ανακοινωθούν αργότερα.
Σύντομη περιγραφή
Θα εκτεθούν ψηφιακά αντίγραφα τα οποία παραχωρήθηκαν για το σκοπό αυτό στον ΣΦΚΜ από τη βιβλιοθήκη της Βουλής. Η Χάρτα τυπώθηκε στη Βιέννη το 1797, έχει διαστάσεις 2ιο Χ 200 εκατ. και αποτελείται από σύνθεση 12 φύλλων. Είναι ένα σύνθετο εργαλείο που όριζε τη χώρα των Ελλήνων και δίδασκε την ιστορία της και αποτελούσε τμήμα του . Η Χάρτα σηματοδοτεί τη ριζοσπαστική στροφή του Ρήγα και τη μετάλλαξη του λόγιου πατριωτισμού σε επαναστατική δράση.
Διάρκεια και ωράριο λειτουργίας
Διάρκεια: Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 – Πέμπτη 11 Αυγούστου 2021
Ωράριο: 20.30 – 23.30.
3. «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821: 21 ΜΑΧΕΣ & 3 ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ» με υπότιτλο «Έργα Δ. Ζωγράφου – Σκέψη Ι. Μακρυγιάννη» (1821-1829).
Θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης (πλατεία παραλίας) και οι πίνακες θα εκτυπωθούν σε φυσικό μέγεθος από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Σύντομη περιγραφή
Θα εκτεθούν αντίγραφα 24 έργων σε φυσικό μέγεθος, ευγενική παραχώρηση της Ελληνικής Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας προς τον ΣΦΚΜ. Οι πίνακες σχεδιάστηκαν την περίοδο 1836 – 1839. Ο Ι. Μακρυγιάννης γράφει για τους πίνακες: «ΣΧΕΔΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΣΤΟΧΑΣΜΟΝ, ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΙΝ ΚΑΙ ΔΙ’ ΙΔΙΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΙΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ».
Με την υποστήριξη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
2 | P a g e
Διάρκεια και ωράριο λειτουργίας
Διάρκεια: Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 – Πέμπτη 11 Αυγούστου 2021
Ωράριο: 20.30 – 23.30.
4. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑΣ με συν-διοργανωτή και χορηγό το Δήμο Πύλου – Νέστορος και θέμα «Η ιστορία του 1821 μέσα από δύο κάστρα» και υπότιτλο «Κάστρο Μεθώνης: το ορμητήριο του Ιμπραήμ, Κάστρο Καρύταινας: η βάση του Κολοκοτρώνη». Την επιστημονική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Τομέας Ιστορίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Οι εκδηλώσεις (Ξεναγήσεις – Έκθεση – Εσπερίδα) θα είναι τριήμερες.
Το τελικό πρόγραμμα και οι ημερομηνίες θα οριστικοποιούν τον Ιούλιο του 2021.
Σύντομη περιγραφή
Στόχος των εκδηλώσεων είναι, μέσω της διοργάνωσης των διαλέξεων, να αναδειχτεί ο ρόλος των δύο κάστρων στην έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα.
Διάρκεια και ωράριο λειτουργίας
Την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021 (ΩΡΑ 21.00) θα γίνει στην τάφρο του κάστρου εκδήλωση με εθνικούς χορούς και μουσικό πρόγραμμα και το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 (ΩΡΑ 21.00) θα γίνει Εσπερίδα με θέμα «Η Ιστορία του 1821 μέσα από δύο Κάστρα» και υπότιτλο «Το Κάστρο της Καρύταινας: η βάση του Κολοκοτρώνη – Το Κάστρο της Μεθώνης: το ορμητήριο του Ιμπραήμ» στο ίδιο χώρο.
Την Κυριακή θα γίνει ξενάγηση στην έκθεση «Ρήγας & Επανάσταση».
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεθώνης συμμετέχει στην εκδήλωση με τη χορευτική ομάδα του.
Χορηγός της Εκδήλωσης: Δήμος Πύλου – Νέστορος
5. ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα την «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» των συντρόφων του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Ελλάδα για να συνεχίσουν τον αγώνα.
Θα «βιώσουμε» την ιστορία των αγωνιστών του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που επέζησαν από τις φονικές συγκρούσεις της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στη ρωσική Οδησσό και από κει ξεκίνησαν τη δραματική πορεία της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Απώτερος προορισμός ήταν η Μασσαλία, όπου θα επιβιβάζονταν σε καράβια για το Αιγαίο. Η πορεία τους ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Φυγάδες, ρακένδυτοι και πεινασμένοι, διασχίζουν πεζοί την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη εκτεθειμένοι στον βαρύ χειμώνα, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί να χάσουν τη ζωή τους. Περνάνε από τη Ρωσία, την Πολωνία και τη Γερμανία, και φθάνουν στην Ελβετία, όπου η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων τους καθηλώνει για μήνες, ενώ η Γαλλία τούς κλείνει τον δρόμο.
Η εκδήλωση θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Καποδιστριακού σχολείου Μεθώνης τη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 με ώρα έναρξης 21.00 με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης.
Χορηγός: Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ
6. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ με θέμα: «Προστασία & Ανάδειξη του Κάστρο Μεθώνης: Απολογισμός πεπραγμένων μετά τις καταρρεύσεις – Σχεδιασμός & Υλοποίηση δράσεων – Συνέργειες ενδιαφερόμενων μερών».
Οι πρόσφατες καταρρεύσεις στοιχείων του κάστρου ανέδειξαν προβλήματα σχετικά με τον προγραμματισμό, την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση των δράσεων οι οποίες είναι αναγκαίες για την προστασία και την ανάδειξή του. Προβλήματα θεσμικού χαρακτήρα, που αφορούν όλα τα μνημεία και ειδικότερα εκείνα οποία που αφορούν το Κάστρο της Μεθώνης.
3 | P a g e
Τον Απρίλιο 2021 υπογράφτηκε η Προγραμματική Συμφωνία ΥΠΠΟΑ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ – ΔΗΜΟΥ , υπάρχουν εκκρεμότητες και η χρηματοδότηση των έργων δεν είναι εξασφαλισμένη.
Θα κληθούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας, του Δήμου, της Τοπικής κοινότητας, των συλλόγων της Μεθώνης και των Μ.Μ.Ε.
Μετά από σύντομη εισήγηση του Δ.Σ. του συλλόγου να γίνουν τοποθετήσεις και θα καταγραφούν όλες οι απόψεις.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε χώρο που θα ανακοινωθεί στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου 2019 με γνώμονα την επιδημιολογική κατάσταση.
Ημερομηνία και διάρκεια εκδήλωσης: Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 (ΩΡΑ 20.00 – 22.30)
Οι απόψεις που θα διατυπωθούν θα αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση της θεματολογίας της Διημερίδας που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Μεθώνη τον Απρίλιο του 2022 με θέμα : «Η αξιοποίηση Κάστρου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεθώνης με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».
7. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΦΚΜ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2019 – 2020
Το Δ.Σ. αποφάσισε να πραγματοποιηθούν οι δύο απολογιστικές Γ.Σ. των ετών 2019 και 2020, οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, στη Μεθώνη για πρώτη φορά από την ίδρυση του συλλόγου.
Η Γ.Σ. θα γίνουν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης– Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021 (ΩΡΑ 21.00)
Η πρόσκληση και οι εισηγήσεις θα σταλούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των μελών στις χρονικές προθεσμίες που προβλέπονται στο καταστατικό του συλλόγου (είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα (www.methoni-castle.gr).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, εφόσον δεν υπάρξει απαγόρευση μέχρι την ημερομηνία διοργάνωσής τους, σε υπαίθριους χώρους με τήρηση των οδηγιών ασφαλούς λειτουργίας οι οποίες προβλέπονται από το Υπουργείο Πολιτισμού (Gr-GGSP).
Αν για τεχνικούς ή πρακτικούς λόγους ένα μέρος της έκθεσης εκτεθεί εντός της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου θα τηρηθούν οι οδηγίες ασφαλούς λειτουργίας των μουσείων οι οποίες προβλέπονται από το Υπουργείο Πολιτισμού (Gr-GGSP).
Οι επισκέπτες θα τηρούν την απόσταση ασφαλείας των 2 μέτρων, θα τηρείτε ο κανόνας 1 άτομο ανά 15 τ.μ. και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button