Πολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών: Σειρά εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 [πρόγραμμα]

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται σε ενήλικες και σε παιδιά.

Το Πάρκο της Βλαχέρνας από τα τέλη του Ιουλίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2021 θα μετατραπεί σε «Πάρκο του Αγώνα για την Ελευθερία». Ο επισκέπτης ακολουθώντας μία συγκεκριμένη διαδρομή θα βλέπει, πάνω σε μεγάλες έγχρωμες επιφάνειες, κατά χρονική διαδοχή, τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης, από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας το 1814 μέχρι την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την οριστικοποίηση των συνόρων του Ελληνικού κράτους τον Αύγουστο του 1832. Η δράση εκτός από την περιήγηση στα γεγονότα της Επανάστασης θα περιλαμβάνει μουσική εκδήλωση, δράσεις για παιδιά και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία. Το Πάρκο της Βλαχέρνας είναι συνδεδεμένο με τα γεγονότα της επαναστατικής περιόδου αφού ο Ναός της Βλαχέρνας που βρίσκεται μέσα σε αυτό, καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ κατά την επιδρομή του στην Πελοπόννησο. Επίσης στους επισκέπτες θα δίδεται έντυπο με τα γεγονότα από τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση.

Έτσι, η δράση «Το Πάρκο της Βλαχέρνας, Πάρκο του Αγώνα για την Ελευθερία» και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

«Το Πάρκο της Βλαχέρνας, Πάρκο του Αγώνα για την Ελευθερία»

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021, Πάρκο Βλαχέρνας, ώρα 8.00 μμ

Εναρκτήρια εκδήλωση της δράσης.

Η δράση οργανώνεται από το Δήμο Τριφυλίας, την «Επιτροπή Ελλάδα, Τριφυλία 1821- 2021» και το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα – 2021, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Περιλαμβάνει περιήγηση των επισκεπτών στην υπαίθρια έκθεση των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης, χαιρετισμούς από τους οργανωτές και μουσικό αφιέρωμα «Ελλάδα 1821 – 2021» από το συγκρότημα έντεχνης ελληνικής μουσικής «ΕΜΜΕΛΟΝ».

Θεατρική παράσταση: «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ – η νύχτα πριν».

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021, Πάρκο Βλαχέρνας, ώρα 9.30 μμ

Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων παρουσιάζει το «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ» στο έργο του Πέτρου Αυγερινού «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ – η νύχτα πριν». Η σκηνοθεσία – σκηνογραφική επιμέλεια είναι του Πέτρου Αυγερινού και η μουσική του Κώστα Νικολέα. Πρωταγωνιστούν Πέτρος Αυγερινός, Διονύσης Ποταμίτης, Δώρα Παπανικολάου. Η παράσταση στα Φιλιατρά θα είναι η πρεμιέρα του έργου. Προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται στο κατάστημα της κ. Μπέτυς Κατσούλη.

Ομιλία με θέμα: «Ένα γαλάζιο πετραδάκι μέσα σε ένα εκπληκτικό Σύμπαν»

Κυριακή 1 Αυγούστου, Πάρκο Βλαχέρνας, ώρα 9.00 μμ

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, στην ενότητα «Προσωπικότητες», ο Σύλλογος Φιλοπροόδων παρουσιάζει τον Κανάρη Τσίγκανο, Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Φυσικής στον Τομέα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής, στην ομιλία με θέμα:

«Ένα γαλάζιο πετραδάκι μέσα σε ένα εκπληκτικό Σύμπαν».

«Το 1821 για παιδιά»

3 και 4 Αυγούστου 2021, Πάρκο Βλαχέρνας ώρα 6.30 μμ

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου. Αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων της δράσης «Το Πάρκο της Βλαχέρνας, Πάρκο του Αγώνα για την Ελευθερία». Περιέχει ξενάγηση των παιδιών στην υπαίθρια έκθεση των ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης και στη συνέχεια ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ με θέμα την «Επανάσταση του 1821». Η εκδήλωση οργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δ. Τριφυλίας, την «Επιτροπή Ελλάδα, Τριφυλία 1821 – 2021» και το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Εκτός από τις παραπάνω εκδηλώσεις του Συλλόγου Φιλοπροόδων, στο Βορρέειο και στο Πάρκο της Βλαχέρνας θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω εκδηλώσεις:

«ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΟΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821»

21 και 22 Ιουλίου 2021

Η εκδήλωση οργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δ. Τριφυλίας, την «Επιτροπή Ελλάδα, Τριφυλία 1821 – 2021» και το Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών.

Παρουσίαση της ποιητικής Συλλογής του Χρίστου Πλακονούρη «Ποιήματα» 1986 – 2018.

9 Αυγούστου 2021, Πάρκο Βλαχέρνας ώρα 8.00 μμ

«ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ 21 – ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ» από το Θανάση Ζέρβα.

22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021, Πάρκο Βλαχέρνας

Η εκδήλωση οργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δ. Τριφυλίας, την «Επιτροπή Ελλάδα, Τριφυλία 1821 – 2021» και την Αδελφότητα των εν Αθήναις Φιλιατρινών «Η ΕΡΑΝΗ».

2Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΩΝ

27 και 28 Αυγούστου 2021, Πάρκο Βλαχέρνας

Η εκδήλωση οργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δ. Τριφυλίας και το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο.

Θα ακολουθήσουν αναλυτικά ενημερωτικά δελτία για κάθε εκδήλωση.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Καλησπερα.
    Διαβαζοντας το άρθρο για γις εκδηλωσεις που άρχισαν – για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης – και θα ολοκληρωθουν στο τελος χρόνου, προτείνω: μουσικο πρόγραμμα που αναφερεται στα στον εορτασμό των 200 ετων.

    Διευθυνω την ορχήστρα των Μουσικων Συνόλων Σολ Φα.

    Αποτελείται από 8 πνευστά όργανα
    3 κρουστά όργανα
    1 πιανίστα και
    Μια τετράφωνη χορωδία

    Η ορχήστρα έχει ετοιμάσει ένα προγραμμα που αναφερεται στα 200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση με μουσικά έργα της ελληνικης παράδοσης που θα παιχτουν σε πρωτη πανελλληνια εκτέλεση.

    Τα έργα είναι επγλεγμένα και προσαρμοσμένα έτσι ώστε να μην χαθει η παραμικρη λεπτομέρεια της παραδοσης.

    Η πρότασή μας είναι να μας εντάξετε μεχρι τέλος του χρόνου στις εκδηλώσεις μνήμης των 200 ετων.

    Σε περίπτωση που η πρόθεσή σας είναι θετική θα στείλω προγραμμα, βιογραφικα και οικονομικο σκέλος για την ολοκλήρωση της πρότασης μας.

    Ευχαριστω και εύχομαι καθε επιτυχια στο δυσκολο έργο της διατηρησης του πολιτισμου.

    Παραθέτω τα στοιχεια μου:
    Δημητρης Κωνσταντακης
    Τηλ 6975160053
    Email: mousikasynola@hotmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button