Αγροτικά

Σύνταξη στα 67 για τους αγρότες

Με διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου.

Πρόκειται για ρύθμιση που ακουμπά ειδικές κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματος (μικρές καλλιέργειες κ.λπ.). Η διάταξη προβλέπει δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ, ώστε να γίνεται άμεσα η έναρξη ασφάλισης, ενώ ο φορέας μπορεί να ανατρέξει έως και 5 χρόνια πίσω για περιπτώσεις αναδρομικής ασφάλισης. Η διακοπή έρχεται την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής της άσκησης της δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Παράλληλα στο ίδιο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα ορίζει ότι από το 2018, οι αγρότες θα αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης τη μέρα που συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας (67 έτη). Πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η συνταξιοδότηση των αγροτών ξεκινούσε τον Ιούλιο της χρονιάς κατά την οποία συμπλήρωναν το 67ο έτος της ηλικίας τους και όχι κατά τον μήνα των γενεθλίων τους, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, προβλέφθηκαν ενιαίοι όροι συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων, όμως δεν υπήρξε αλλαγή για τους αγρότες.

Πλέον, έρχεται η διάταξη που θα προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, ως χρόνος έναρξης της συνταξιοδότησης των αγροτών ορίζεται η ημέρα κατά την οποία ο ασφαλισμένος θα «κλείνει» το 67ο έτος της ηλικίας του.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button