Αγροτικά

Σύστημα φωνητικής διαχείρισης γεωργικών μηχανημάτων απο Έλληνες για Έλληνες

Έφτασε, πλέον, η εποχή στην Ελλάδα που ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να αποφύγει τη χειρωνακτική λειτουργία των γεωργικών οχημάτων του, δίνοντας τις εντολές μέσω φωνητικών οδηγιών. Το σύστημα V-AgriFleet, που έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον Android και λειτουργεί είτε σε κινητά τηλέφωνα είτε σε tablets, είναι μια εφαρμογή διαχείρισης στόλου γεωργικών μηχανημάτων για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διάφορων οχημάτων και μηχανημάτων που εκτελούν ομαδικά μια γεωργική εργασία, όπως για παράδειγμα η εργασία συγκομιδής και μεταφοράς του καρπού (σιτηρών, βαμβακιού κ.ά.).

Ο Διονύσης Μπόχτης, διευθυντής Ινστιτούτου Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας (ΙΒΟ), Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), και υπεύθυνος για τη δημιουργία του συστήματος, αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» πως «η βάση του συστήματος είναι η δυνατότητα επικοινωνίας με την εφαρμογή μέσω φωνητικών εντολών, γεγονός που αποδεσμεύει τους χειριστές από τη χειρωνακτική αλληλεπίδραση με το σύστημα. Δίνει στον χειριστή τη δυνατότητα πλήρους επικοινωνίας με το σύστημα στο οποίο μπορεί είτε να παρέχει πληροφορίες απαραίτητες στους άλλους χειριστές και στον διαχειριστή της εργασίας, είτε να ζητήσει πληροφορίες από αυτό, μόνο με τη χρήση της φωνής του».

Πως εφαρμόζεται;

Σε μια λειτουργία συγκομιδής, για παράδειγμα, μας ενημερώνει ο κ. Μπόχτης, ο χειριστής της μηχανής συλλογής μπορεί να εντοπίσει στον χάρτη τη θέση του επιλεγμένου φορτηγού μεταφοράς του καρπού, να ενημερωθεί για την κατάσταση λειτουργίας του (για παράδειγμα, εάν ταξιδεύει προς την αποθήκη ή προς τον αγρό, εάν μεταφέρει φορτίο ή είναι άδειο, ή ακόμη εάν έχει υποστεί κάποια βλάβη). Όταν ο χειριστής πει απλά «Εντοπισμός – Φορτηγό 2», η εφαρμογή θα φορτώσει τη θέση του αντίστοιχου φορτηγού στον χάρτη και, χρησιμοποιώντας πρόσθετες φωνητικές εντολές, μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα της επιχειρησιακής και λειτουργικής του κατάστασης. Ομοίως, όταν ο χειριστής ενός φορτηγού πει «Εμφάνιση – Αγρός 3», η εφαρμογή θα μεγεθύνει τον συγκεκριμένο αγρό και όταν ο χρήστης στη συνέχεια πει «πλοήγηση» η εφαρμογή θα πλοηγήσει το συγκεκριμένο φορτηγό στον συγκεκριμένο αγρό. Κατά τη διάρκεια των διάφορων γεγονότων της εργασίας (π.χ. ολοκλήρωση φόρτωσης κ.λπ.), κάθε χειριστής παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες (με φωνητικές εντολές), όπως για παράδειγμα εάν έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή σε κάποιον αγρό, εάν ένα φορτηγό έχει γεμίσει ή εάν είναι διαθέσιμο.

Καινοτομία

«Η καινοτομία του συστήματος βασίζεται στη δυνατότητα χρήσης του συστήματος ανεξαρτήτως τύπου μηχανήματος και κατασκευαστικής εταιρείας», τονίζει ο κ. Μπόχτης. Το V-AgriFleet δίνει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες γεωργικών μηχανημάτων διάφορων κατασκευαστών, όπου η «επικοινωνία» μεταξύ των πληροφοριακών τους συστημάτων είναι αδύνατη. Πέρα από αυτό, ελαχιστοποιεί το κόστος των εργασιών λόγω της βελτιστοποίησης των κινήσεων όλων των μηχανημάτων, καθώς και την εξάλειψη των «νεκρών χρόνων» (διακοπή λειτουργίας κάποιου μηχανήματος), που προκύπτουν από την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού της εργασίας, καθώς και από την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των μηχανημάτων.

Η εφαρμογή V-AgriFleet αναπτύχθηκε από την εταιρεία MLS σε συνεργασία με ομάδα ερευνητών, με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος FRACTALS.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button