Αθλητικά

Τέσσερις σερί νίκες με κατοχή μπάλας 39.7% ο ΠΑΟ επί Μπόλονι

Στην διετία του Γιώργου Δώνη αλλά και στην περίοδο του Ουζουνίδη και του Αναστασίου, ο Παναθηναϊκός είχε ένα κοινό χαρακτηριστικό στην ποδοσφαιρική του ταυτότητα. Τα υψηλά ποσοστά κατοχής της μπάλας, την προσπάθεια για κυριαρχία πάνω στο χορτάρι μέσα από συνδυαστικό ποδόσφαιρο και με την φιλοσοφία της προάσπισης της εστίας μέσα από τον λίγο χρόνο που επέτρεπαν στον αντίπαλο να έχει την μπάλα στα δικά του πόδια.

Ο Ντάνι Πογιάτος θέλησε να βαδίσει στον ίδιο δρόμο, θέλοντας παράλληλα να εφαρμόσει και κάποια πράγματα που ήταν ανέφικτο να γίνουν γρήγορα και κυρίως δεν μπορούσαν να γίνουν με τους παίκτες που διέθετε και διαθέτει ο Παναθηναϊκός. Ειδικά στον τομέα της άμεσης ανάκτησης της κατοχής.

Ο Μπόλονι έχει βάλει την σφραγίδα του

Ανεξάρτητα από την συζήτηση που γίνεται για τον τρόπο που παίζει ο Παναθηναϊκός επί των ημερών του Λάζλο Μπόλονι, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ο Ρουμάνος τεχνικός κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που παρουσιάζει την τελευταία δεκαετία στους πάγκους. Ομάδες κυνικές, που παίζουν άμεσο ποδόσφαιρο, που περιμένουν τον αντίπαλο και έχουν ως προτεραιότητα το μηδέν παθητικό. Εξάλλου, το δήλωσε με τον καλύτερο τρόπο ο Αργύρης Καμπετσής αυτό που συμβαίνει στο Κορωπί το τελευταίο τρίμηνο. Η ομάδα δουλεύει πολύ περισσότερο στην άμυνα και επιθετικά ο Ρουμάνος… ποντάρει στο ταλέντο των παικτών του. Το πόσο αναχρονιστικό και ποδοσφαιρικά επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί αυτό το πλάνο, δεν είναι το θέμα αυτού του κειμένου.

Ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι, λοιπόν, είναι μια ομάδα καλά τακτοποιημένη πάνω στο χορτάρι αλλά και μια ομάδα που όταν προηγηθεί γυρίζει στα 2/3, δεν κρατάει μπάλα και βάζει δύσκολα στον εαυτό της. Μία ομάδα που δεν παράγει, δεν δημιουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό αλλά… τόσο όσο, βασιζόμενη στην αποτελεσματικότητα της!

Έχτισε το σερί χωρίς την μπάλα στα πόδια!

Η ανάγνωση των στοιχείων που αντλούμε από την κορυφαία πλατφόρμα ανάλυσης ποδοσφαίρου, το Wyscout, επιβεβαιώνουν στον απόλυτο βαθμό τα όσα αναφέρονται παραπάνω. Ο Παναθηναϊκός στο σερί των τεσσάρων νικών που τον έβαλαν και πάλι στο παιχνίδι της τετράδας, έχει μέσο όρο κατοχή μπάλας μόλις 39.7%! Σε όλα τα παιχνίδια οι αντίπαλοί του πήραν την μάχη αυτή και στις περισσότερες περιπτώσεις όχι από την δική τους ποιότητα αλλά από την αδυναμία του Τριφυλλιού να κάνει τα βασικά και να διαχειριστεί το προβάδισμά του με τον σωστό τρόπο.

Συγκεκριμένα:

Παναθηναϊκός-ΟΦΗ: 41.8-58.2

Άρης-Παναθηναϊκός: 67.29-32.71

Παναθηναϊκός-ΑΕΛ: 40.46-59.54

Απόλλωνας-Παναθηναϊκός: 56.15-43.85

Για να καταλάβει κανείς την μεγάλη διαφορά που έχει συμβεί στην αγωνιστική ταυτότητα του Παναθηναϊκού, την σεζόν 2018-2019 ο μέσος όρος ήταν στο 56.24% και στην επόμενη στο 56.34%!

Στα μέχρι τώρα παιχνίδια με τον Μπόλονι στον πάγκο, οι πράσινοι έχουν 46.1%, δέκα μονάδες κάτω από την προηγούμενη διετία!

Πρέπει και μπορεί να μάθει να παίζει

Ο Μπόλονι συμμάζεψε την ομάδα, έβαλε ταυτότητα στον Παναθηναϊκό αλλά κάθε παιχνίδι δεν είναι το ίδιο και η ποδοσφαιρική λογική λέει πως το Τριφύλλι δεν θα έχει πάντα τον Διούδη σε τρομερό βράδυ ή τους αντιπάλους επιθετικούς με κακή απόδοση, να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τις αρκετές καλές ευκαιρίες που δίνει η πράσινη άμυνα.

Για να μπορέσει το σύνολο του Ρουμάνου τεχνικού να παραμείνει ζωντανό για την τέταρτη θέση, θα πρέπει να μάθει να παίζει. Να δημιουργεί με καλή συχνότητα, να παράγει φάσεις. Το ρόστερ για να το κάνει το διαθέτει. Η συνέχεια επί της οθόνης…

Πηγή: gazzetta.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button