Τοπικά Νέα

Ταξιδι πίσω στο χρόνο: “Το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής στο Κοπανάκι”

του Δημήτρη Α. Δριμή,
δημοτικού συμβούλου Τριφυλίας, τ. δημάρχου Αετού

 

Το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής δεν έχει έντονες φωνές, είναι μικρό σε όγκο, νηστίσιμο και λιτό. Στις παρέες δεν γίνονται τσουγκρίσματα ποτηριών, γιατί το τσούγκρισμα δηλώνει χαρά και, κατά το έθιμο, απαγορεύεται τη Μεγάλη Παρασκευή και στις κηδείες.

Είναι μέρα της Σταύρωσης και του επιτάφιου θρήνου. Η ιερότητα της ημέρας διατρέχει μία δραστηριότητα κατ’ εξοχήν εμπορική, που λαμβάνει χώρα υπό τον λυπητερό ήχο των σημαντρών των γύρω εκκλησιών.

Οι επισκέπτες είναι κυρίως ντόπιοι, κοντοχωριανοί αλλά και ετεροδημότες, καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έξοδο και το πρώτο ανοιξιάτικο ραντεβού. Συγκινητικά ανταμώματα, μεγάλων και μικρών, λαμβάνουν χώρα στην πλατεία, στους δρόμους, στα μαγαζιά αλλά και μπροστά στους πάγκους έκθεσης και πώλησης των προϊόντων. Προσκλήσεις απευθύνονται με χαρά και υποσχέσεις δίνονται για ένα «πέρασμα» την Κυριακή, τη μέρα της Λαμπρής, για ένα μεζέ και ένα κρασί, από τα σπίτια φίλων και συγγενών που θα ψήνουν αρνιά, κοκορέτσια, κοντοσούβλια.

Στη ζωαγορά πωλούνται ζωντανά τα τελευταία αρνοκάτσικα, ενώ στα κρεοπωλεία δίνονται οι καθυστερημένες παραγγελίες για κοκορέτσια, αντεριές και σηκωταριές.

Τα νοικοκυριά προμηθεύονται τα τελευταία χρειαζούμενα από τα εμπορικά καταστήματα και αγοράζουν τα αναγκαία οπωροκηπευτικά για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά και για την εβδομάδα που έρχεται από τους πάγκους του παζαριού.

Όλοι καταλήγουν στους υπαίθριους, κυρίως, χώρους των καταστημάτων, πεζοδρόμια και πλατεία, που είναι ασφυκτικά γεμάτα για νηστίσιμους μεζέδες και ποτό. Το ψητό χταπόδι, ο ταραμάς, το καλαμάρι, η βραστή και ψητή πατάτα, οι γαρίδες, οι βολβοί, οι ελιές κ.α. είναι οι ποικιλίες της ημέρας.

Φέτος το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής, οι μέρες του δράματος, της Σταύρωσης και της Ανάστασης δεν είναι αυτά που γνωρίζουμε.

Οι καμπάνες δεν χτυπάνε, οι πάγκοι με τα προϊόντα στήνονται σε απόσταση ο ένας από τον άλλο, τα καταστήματα δεν σερβίρουν, τραπεζοκαθίσματα δεν αναπτύσσονται, οι άνθρωποι δεν χαιρετιούνται με χειραψίες, δεν αγκαλιάζονται, παρέες δεν φτιάχνονται και οι έξυπνες φατσούλες είναι στα σπίτια.
Το παζάρι «σπάει» γρήγορα.

Το βράδυ δεν θα γίνει περιφορά του επιταφίου ούτε το αναστάσιμο φιλί θα δοθεί στον περίβολο της εκκλησίας, αύριο τα μεσάνυχτα. 

Την Κυριακή δεν θα ψήσουν μαζικά στις αυλές και δεν θα προσκαλέσουν παρέες στα σπίτια οι χωριανοί.

Οι ετεροδημότες, άλλωστε, δεν είναι εδώ καθώς απαγορεύεται να μετακινηθούν και έμειναν στους τόπους διαμονής τους.

Τα πάντα έχουν αλλάξει.

Οι συναναστροφές έγιναν κίνδυνος και οι αποστάσεις ασφάλεια.

Το Πάσχα στο χωριό, έγινε Πάσχα στον τόπο διαμονής και μόνοι.

“Δεν είναι άνοιξη φέτος αυτή”.

Δεν απογοητευόμαστε.

Κρατάμε το μεγάλο μήνυμα της Ανάστασης.

“Θανάτω, θάνατον πατήσας”!

Η ζωή θα νικήσει!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι του 2010.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button