Πολιτική

Τατούλης: “Μετά τις 2 Δεκεμβρίου, οι αποφάσεις της Οικονομικής έχουν σοβαρό θέμα νομιμότητας”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24.1.2023

Η «Νέα Πελοπόννησος» έχει εκφράσει από την πρώτη στιγμή την άποψη της ότι οι διατάξεις των Νόμων 4623/2019 και 4625/2019 του κ.Θεοδωρικάκου σε ό,τι αφορά τη σύνθεση και τη λειτουργία των Συλλογικών Οργάνων Α’ και Β’ Βαθμού της Αυτοδιοίκησης ήταν Αντισυνταγματικοί.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις του κ.Θεοδωρικάκου το 2019, πριν ακόμα αναλάβουν τα καθήκοντα τους οι νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές, αποτελούν ωμή παραβίαση της ετυμηγορίας των πολιτών που ψήφισαν στις εκλογές του 2019 σε εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου Κλεισθένη (Ν.4555/2018).

Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την 23η Ιανουαρίου 2023 εισήγαγαν ως θέμα εκτός Ημερήσιας Διάταξης τη συμμόρφωση της Περιφερειακής Αρχής με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)  καθώς και την Αντισυνταγματική τροποποίηση του κ.Βορίδη για τη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.

Ο κ.Νίκας και οι Σύμβουλοι της παράταξης του καταψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση και μειοψήφησαν αφού η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε τη συζήτηση του θέματος.

Ο πρ.Περιφερειάρχης και επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου» Πέτρος Τατούλης κατήγγειλε τη μεγάλη και σκόπιμη καθυστέρηση εκ μέρους της Κυβέρνησης της εφαρμογής της απόφασης του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ, όπου εδώ και ένα χρόνο έχει χαρακτηρίσει τις διατάξεις των Νόμων 4623/2019 και 4625/2019 του κ.Θεοδωρικάκου  Αντισυνταγματικούς.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο κ.Τατούλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επί τριάμισι ολόκληρα χρόνια ανεχόμαστε να λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση με Νόμους  διαπιστωμένης Αντισυνταγματικότητας.

Επί τριάμισι ολόκληρα χρόνια λαμβάνονται αποφάσεις από τα Συλλογικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης σε εφαρμογή Νόμων που είναι Αντισυνταγματικοί και σύμφωνα με το ΣτΕ  δεν υπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον.

Οφείλουμε να μη ξεχνάμε ότι το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ ομόφωνα εδώ και ένα χρόνο έχει αποφασίσει και έχει κρίνει την Αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των Νόμων 4623/2019 και 4625/2019 του κ.Θεοδωρικάκου. Η παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να ληφθούν ακόμα περισσότερες αποφάσεις με τους Αντισυνταγματικούς Νόμους του κ.Θεοδωρικάκου.

Η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που κατέθεσε ο κ.Βορίδης στη Βουλή δήθεν ως συμμόρφωση των ΟΤΑ στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, συνεχίζει να δυναμιτίζει τα θεμέλια της Αυτοδιοίκησης, αφού δεν αντιμετωπίζει το

σημαντικότερο πρόβλημα που είναι η σύνθεση των επιτροπών και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων εμπεριέχει μεγάλες ασάφειες και ελλείψεις».

Ο κ.Τατούλης κατήγγειλε παράλληλα και την Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα  γιατί συνεχίζει να εισάγει θέματα προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή που εμπίπτουν στις διατάξεις των Αντισυνταγματικών Νόμων του κ.Θεοδωρικάκου, όχι μόνο μετά τις 2 Δεκεμβρίου 2022 όπου δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αλλά ακόμα και μετά την 17η Ιανουαρίου 2023 όπου ψηφίστηκε η τροπολογία του κ.Βορίδη.

Ο κ.Νίκας οφείλει, επεσήμανε τέλος ο κ.Τατούλης, να μεριμνήσει έτσι ώστε όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την Οικονομική Επιτροπή μετά τις 2 Δεκεμβρίου 2022 να έρθουν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση για το σύνολο όλων αυτών των αποφάσεων τίθεται σοβαρό ζήτημα νομιμότητας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button