Υγεία

Τα θαυμαστά οφέλη του χυμού από… σκόρδο

Οι ιδιότητες του σκόρδου στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, του κρυολογήματος, του ανοσοποιητικού, της πρόληψης του καρκίνου, της διατήρησης των επιπέδων του σακχάρου κ.ο.κ. είναι γνωστές. Όπως γνωστή είναι και η… έντονη μυρωδιά του. Τι θα λέγατε, όμως, να δούμε πέρα από αυτή και να το καταναλώσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο; Πώς; Παίρνοντας τον χυμό του.

Μπορείτε να τον φτιάξετε μόνοι σας με διάφορους τρόπους. Δοκιμάστε να ξεφλουδίσετε μερικές σκελίδες μέτριου μεγέθους και να τις χτυπήσετε στο μούλτι. Πάρτε το παχύρρευστο μείγμα και βάλτε το σε ένα σουρωτήρι, πιέζοντας με μια σπάτουλα μέχρι να πάρετε το εκχύλισμά του. Μπορείτε είτε να καταναλώσετε μερικά κουταλάκια του γλυκού σκέτα ή να το προσθέσετε σε άλλους χυμούς και smoothies ή ακόμη και στο νερό. Για να μειώσετε την άσχημη οσμή, δοκιμάστε να πιείτε στη συνέχεια ένα ποτήρι γάλα.

Τα θαυμαστά οφέλη του

Καταπολεμά το κρυολόγημα: Το σκόρδο βελτιώνει την κυκλοφορία, αυξάνει τον ιδρώτα και την υγεία των πνευμόνων, βελτιώνοντας την ικανότητά μας να καταπολεμάμε ιούς, σύμφωνα με έρευνες.

Βοηθά κατά του άσθματος: Λίγος χυμός σκόρδου σε ένα ποτήρι νερό διευκολύνει την αναπνοή σε όσους πάσχουν από άσθμα, οι οποίοι ολοένα και αυξάνονται λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ο τρόπος που βοηθά είναι εμποδίζοντας την απελευθέρωση ισταμίνης.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς: Το σκόρδο είναι αντιοξειδωτικό, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά τη ροή του αίματος, μειώνοντας την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων και απομακρύνοντας το ενδεχόμενο αθηροσκλήρωσης, εμποδίζοντας τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού και εμφράγματος και αντιμετωπίζεται η χρόνια ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της καρδιάς.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Το σκόρδο περιέχει αλιίνη, η οποία μετατρέπεται σε αλισίνη όταν το σκόρδο μασιέται ή πολτοποιείται, όπως στην περίπτωση του χυμού. Η αλισίνη είναι κυρίαρχη θειούχα ουσία στο σκόρδο και γρύγορα μετατρέπεται σε άλλες ουσίες που καταπολεμούν ασθένειες και βελτιώνουν την απόκριση των ερυθρών αιμοσφαιρίων έναντι σε ιούς.

Δρα κατά του καρκίνου: Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, το σκόρδο συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου, όταν καταναλώνεται ωμό. Συν τοις άλλοις, βοηθά στην επίδραση των χημειοθερπαειών, ενώ ο χυμός του εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου σταθερά: Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Β6, το σκόρδο βοηθά σε σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου του αίματος. Η βιταμίνη αυτή μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C που επίσης περιέχει το σκόρδο, διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό σταθερά.

Αντιμετωπίζει τον πονόλαιμο και τον βήχα: Ο χυμός σκόρδου σε ζεστό νερό μπορεί να απαλύνει τον βήχα και να μαλακώσει τον λαιμό σε περιπτώσεις κρυολογήματος. Αν, μάλιστα, προσθέσετε και λίγο χυμό ροδιού αυξάνετε ακόμη περισσότερο τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Βελτιώνει τα μαλλιά και το δέρμα: Το σκόρδο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και αν εφαρμόσετε τον χυμό του στο δέρμα σας, θα σας βοηθήσει στη μάχη κατά της ακμής, ενώ δρα και κατά των μυκήτων. Αν το τολμήσετε και στο τριχωτό της κεφαλής, θα δείτε ότι θα δυναμώσει τους θύλακες της τρίχας και θα έχετε πιο γερά μαλλιά. Φροντίστε μόνο να μην το αφήσετε στο δέρμα σας πολλή ώρα, για να μην σας προκαλέσει έγκαυμα.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: Πίνοντας χυμό σκόρδου καθημερινά μπορείτε να μειώσετε τις επιβλαβείς επιδράσεις της κακής LDL χοληστερόλης στον οργανισμό και να δώσετε ώθηση στον μεταβολικό σας ρυθμό, ώστε να «καίτε» λίπος γρηγορότερα. Βάλτε και την άσκηση στη ζωή σας, μαζί με την ισορροπημένη διατροφή και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button