ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Τα παλιά κτήρια των Γαργαλιάνων και η ιστορία τους (εικόνες)

Μιλώντας μας, τα κτήρια.

Όλοι μας θαυμάσαμε με την αναδημοσίευσή της, την φωτογραφία, που φαίνεται χιονισμένη η κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων του 1950.


Ας κάνουμε λοιπόν ζουμ στην φωτογραφία και ας αρχίσουμε μια κουβέντα για τα κτίσματα των Γαργαλιάνων ,που αναδεικνύονται .

Από δεξιά προ τα αριστερά φαίνονται η οικία κληρονόμων Γεωργίου Δημάκη όπου στο ισόγειο καφενείο λειτούργησε ο πρώτος Σταθμός Λεωφορείων του ΚΤΕΛ .
Το Ξενοδοχείο Αττικόν που διατηρείται και μέχρις σήμερον απαράλλακτο ως αρχιτεκτονικό σχήμα , ιδιοκτησίας κληρονόμων Φωκίωνος Τσαούση .
Συνεχίζοντας καταγράφεται το αρχοντικό του ιατρού Αντωνίου Πυλιώτη του Επαμεινώνδα επίσης ιατρού . Μοναδικά είναι τα αετώματα της κεραμοσκεπής που δεν παρατηρούνται σε άλλα κτίσματα σύγχρονά του . Το σπίτι αυτό υπήρξε το επιβλητικότερο κτήριο της πόλης , με μεγαλοπρέπεια ως προς τον εσωτερικό διάκοσμο και την εσωτερική αρχιτεκτονική του κτίσματος .Ο Αντώνιος Πυλιώτης υπήρξε κορυφαίος ιατρός της πόλης μας , γιός του ιατρού Επαμεινώνδα Πυλιώτη και πατέρας της Σταματίας(Τιτίκας όπως την αποκαλούσε ) Πυλιώτη καθηγήτριας Ιατρικής σε Πανεπιστήμιο του Καναδά .
Ακολουθεί η οικία και το ζαχαροπλαστείο του Αλέκου Παπαχριστοφίλου ( Χειλάς) απαράμιλλης αισθητικής και αξιοπρόσεκτα είναι τα παράθυρα με τις καμάρες του ισογείου -Ζαχαροπλαστείου .
Δυστυχώς και τα δύο αυτά κτήρια κατεστράφησαν από φωτιά ,που προκλήθηκε το 1952 εις το εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου .

Στην φωτογραφία του 1960 φαίνεται το καμένο αρχοντικό του Πυλιώτη , ενώ ήδη έχει κατασκευαστεί το νέο ζαχαροπλαστείο Κωνσταντίνου Κατσούλα πλέον .
Ακολουθεί το αρχοντικό κληρονόμων Παναγιώτης Καρυώτη κ πλέον δεν υπάρχει το αρχοντικό ,ή πύργος για την εποχή του ,των Αλεξοπουλαίων .

Συμπληρώνοντας την αναφορά μου αυτή και προσθέτοντας μια ακόμα άποψη της πόλης των Γαργαλιάνων του 1939 αναδεικνύεται και το παλιό Δημαρχείο Γαργαλιάνων ιστορικό κτήριο από όπου σπουδαίοι πολίτες υπηρέτησαν την κοινωνία μας και καθόρισαν το μέλλον της πόλης μας . Κτήριο ισόγειο με κεραμοσκεπή ,λιτό στη γραμμή του και με τρείς σειρές από σκαλοπάτια , μαρμάρινα που συμπλήρωναν την αρχιτεκτονική του .

Φαίνεται επίσης η αντλία βενζίνης από το πρώτο βενζινάδικο της πόλης , που είχε ο Παναγιώτης Καρυώτης . Αξιοσημείωτο είναι το , ότι πριν την δημιουργία των βενζινάδικων οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προμηθεύονταν την βενζίνη από τα Φαρμακεία !!!

Από τα «Τετράδια Ιστορίας»
Του Παναγιώτη Κατσίβελα
Ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.