Lifestyle

Τα ωραιότερα νησιώτικα πανηγύρια – Φύγαμε για χορό

Καλοκαίρι σημαίνει πανηγύρι! Χορός, κρασί, φασαρία, κόσμος και όλα αυτά κάτω από τα αστέρια! Άλλοτε πιο φολκλόρ, άλλοτε παραδοσιακά, άλλοτε νησιώτικα! Τα πανηγύρια καλά κρατούν στην Ελλάδα και συνεχίζουν να τα αγαπούν Έλληνες και ξένοι.

Πάμε να δούμε μερικά από αυτά…

Στη Σαμοθράκη, γίνεται μεγάλο πανηγύρι τον 15αυγουστο στη Χώρα με παραδοσιακό γλέντι το βράδυ στην πλατεία Παπα Γιώργη!

Στις 9 Αυγούστου στο νησάκι της Θύμαινας στους Φούρνους Ικαρίας γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο γραφικό λιμάνι του νησιού με ζωντανή ορχρήστρα και παραδοσιακά φαγητά!

Στη Μυτιλήνη θα φάτε κισκέσι στο πανηγύρι της Πέτρας και στην Αγιάσο οι ετοιμασίες κρατούν για μέρες ενώ το πανηγύρι δεν τελειώνει σε μια νύχτα! Στην Χίο θα χορέψετε Πυργούσικο και στους Σπαθαραίους της Σάμου θα δείτε δεκάδες άτομα να πιάνονται χέρι χέρι για να χορέψουν ασταμάτητα στην πλατεία!

Στο χωριό της Κρεμαστής στη Ρόδο, τον δεκαπενταύγουστο σε μια από τις ωραιότερες εκκλησίες που γιορτάζει την κοίμηση της Θεοτόκου και τα Εννεάμερα, συγκεντρώνονται πιστοί και επισκέπτες του νησιού. Το πανηγύρι φιλοξενεί, επίσης, πανελλήνια έκθεση χειροτεχνίας και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Θα μπορούσε να λείπει η αρχόντισσα των πανηγυριών, η Ικαρία; Πάμε στον Χριστό Ραχών για να μάθετε πώς χορεύεται σωστά ο Ικαριώτικος και μην βιαστείτε να φύγετε, ο χορός κρατά μέχρι το πρωί…

Ζωντανά παραμένουν τα ήθη κι έθιμα στην Αλόννησο, όπου αναβιώνει επί σειρά ετών ο παραδοσιακός γάμος στο πλαίσιο της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου. Στη Σκόπελο, τον 15αυγουστο, στη Γλώσσα, έχει μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς από τους συλλόγους του νησιού και άλλα πολιτιστικά δρώμενα!

Υπέροχα γλέντια στην Κέρκυρα με βιολιά και όμορφα κορίτσια και αγόρια ντυμένα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες! Στις Μπενίτσες, στη Μαγουλάδα, και τις Περουλάδες, επίσης, θα ζήσετε παραδοσιακό κερκυραϊκό πανηγύρι! Στην Πλατριθειά Ιθάκης θα δείτε από κοντά το φημολογούμενο ως «καλύτερο πανηγύρι του Ιονίου»!

Στην Κεφαλλονιά οι κρίνοι που τοποθετούνται στην εικόνα της Παναγίας ανθίζουν για δεύτερη φορά μέσα στον χρόνο.

Εξαιρετικό πανηγύρι στην Τζια, αυτό της Παναγίας της Καστριανής. Γίνεται ψηλά, στο βράχο με απίστευτη θέα και υπέροχο ντόπιο κρασί να συνοδεύει τη μουσική.

Πάμε στην Αμοργό, στην Παναγία την Πανοχωριανή όπου θα φάτε πατατάτο και ξιδάτο, και θα πιείτε ρακόμελα για να χορέψετε με περισσότερο ενθουσιασμό (και ζαλάδα).

Στη Σαντορίνη, τις ημέρες των μεγάλων θρησκευτικών γιορτών όπως της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στο Καμάρι, της Παναγίας της Πλατσανής στην Οία, του Σταυρού στην Περίσσα, τον Δεκαπενταύγουστο σε διάφορα χωριά και στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία τα πανηγύρια με φαγητό, μουσική, άφθονο κρασί, τοπικούς χορούς θα σας μείνουν αξέχαστα!

Είστε στη Σέριφο; Φύγατε για το πανηγύρι της Παναγιάς, που κρατάει 3 μέρες! Στη Φολέγανδρο, υπάρχει μόνο ένα τραπέζι, ένα τεράστιο τραπέζι που πιάνει όλη την πλατεία, στην εκκλησία της Κοιμήσεως!

Είστε Κουφονήσια; Φύγαμε για Κάτω Κουφονήσι και τηγανητό ψαράκι! Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Παροικία της Πάρου, θα πιείτε μέχρι τελικής πτώσεως κρασί και σούμα πριν αρχίσετε τους χορούς!

Το πανηγύρι του Σταυρού στη Δονούσα μαζεύει κόσμο και εκτός νησιού, παρ’ ότι η ημερομηνία πέφτει εκτός καλοκαιρινής σεζόν (Στις 14 Σεπτεμβρίου) έρχονται απ’ όλα τα γύρω νησιά για  να το γιορτάσουν!

Είστε Κρήτη; Τον δεκαπεντάυγουστο, όπου και να είστε, θα πετύχετε ένα πανηγύρι! Σε όλο το νησί πραγματοποιούνται ταυτόχρονα εκατοντάδες πανηγύρια με μουσική, φαγητό και παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button