Ελλάδα

Τζανάκης για φωτιές – Με κάπνισμα 10 τσιγάρων ισοδυναμεί η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους

Με το κάπνισμα 10 τσιγάρων ισοδυναμεί το να παραμένει κανείς σε εξωτερικούς χώρους εισπνέοντας στο επιβαρυμμένο φορτίο της ατμόσφαιρας έπειτα τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αττική σε συνδυασμό με τον καύσωνα, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζάνακης δίνοντας παράλληλα συμβουλές στο τι πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες ώρες.

Ο καθηγητής, μίλησε αναλυτικότερα για το παράδοξο φαινόμενο της Ατμοσφαιρικής αναστροφής που παρατηρείται στην Αττική.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ενώ κανονικά υπάρχει ένα πρανές θερμοκρασίας, δηλαδή διαφορά θερμοκρασίας η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, κι έτσι αραιώνει τους ρύπους, όταν υπάρξει αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας , με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται σαν να έχουν ένα αόρατο κουβούκλιο, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα για πάρα πολλούς λόγους, ο ένας είναι ότι ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, εισερχόμενα βαθιά στον πνεύμονα ερεθίζουν. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεκινάει μια κατάσταση τύπου φλεγμονής- βρογχίτιδας η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους των σε ασθενείς με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα και δευτερευόντως από άλλα χρόνια νοσήματα όπως άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια, ηλικιωμένοι και όλοι οι υπόλοιποι.

Παράλληλα συμπτώματα όπως βήχας ή πτύελα αποτελούν συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται και σε άτομα χωρίς αναπνευστικά προβλήματα.

Θα πρέπει οπωσδήποτε συνεπώς, αυτές τις ημέρες, οι άνθρωποι να αποφύγουν τόσο την σωματική εργασία εκτός κι εντός σπιτιού όσο και τις αθλητικές δραστηριότητες.

«Ευτυχώς έχουμε τη μάσκα» συνόψισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως εν προκειμένω καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται χειρουργικές, διπλές ή υφασμάτινες αλλά να προτιμούμε τις N95.

Ταυτόχρονα καλό είναι αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις, παραμένοντας σε χώρους με κλειστά παράθυρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής ανέφερε πως η παραμονή σε εξωτερικό χώρο υπό αυτές τις συνθήκες για 1-2 ώρες, προσομοιάζει στο να έχει καπνίσει κανείς 10 τσιγάρα. Όσον αφορά τα κλιματιστικά, ο κος Τζανάκης τόνισε πως τα σωματίδια είναι δυνατόν να εισέλθουν μέσα από αυτά εάν είναι παλαιού τύπου και μη συντηρημένα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button