Αγροτικά

Την πλήρη απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών στις υπαίθριες καλλιέργειες αποφάσισε η Ε.Ε.

Oι αντιπροσωπείες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την Παρασκευή (27 Απριλίου) να υποστηρίξουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη απαγόρευση των νεονικοτινοειδών, εντομοκτόνων ουσιών (Imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam) που χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών.

Υπέρ της απαγόρευσης ψήφισαν 16 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, ενώ κατά ψήφισαν η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Δανία και η Τσεχική Δημοκρατία. Οχτώ χώρες απείχαν.

Η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι τα νεονικοτινοειδή αποτελούν κίνδυνο για τις μέλισσες. Οι πηγές της ΕΕ εξήγησαν ότι αυτοί οι περιορισμοί υπερβαίνουν τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί από το 2013.

«Όλες οι υπαίθριες χρήσεις θα απαγορευτούν και τα εν λόγω νεονικοτινοειδή θα επιτρέπονται μόνο σε μόνιμα θερμοκήπια όπου δεν αναμένεται η έκθεση των μελισσών», ανέφεραν οι πηγές της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι νέοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους.

Σε συνέντευξή του στο EURACTIV στις 26 Απριλίου, ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, δήλωσε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε τόσο για το glyphosate όσο και για τα νεονικοτινοειδή έδειξε ότι η Επιτροπή είχε λάβει «συνεπείς αποφάσεις» βασισμένες στην επιστήμη.

«Είχαμε στοιχεία σχετικά με το glyphosate και κάναμε συνεπείς αποφάσεις. Φυσικά, το μήνυμά μας ήταν «μαζί με τα κράτη μέλη» και επιτύχαμε πλειοψηφία. Τώρα έχουμε αποδείξεις σχετικά με τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον πληθυσμό των μελισσών και τα νεονικοτινοειδή είναι πολύ επικίνδυνα σε αυτόν τον τομέα, για άλλη μια φορά είμαστε συνεπείς. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Επιτροπή ότι είναι στα χέρια κάποιου λόμπι. »

«Είναι ένα τέλειο παράδειγμα της συνέπειας της Επιτροπής και βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, διαδικασίες και κανόνες», ανέφερε ο κ. Andriukaitis.

Υπέρ του περιορισμού των νεονικοτινοειδών ψήφισε η χώρα μας

Υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προβλέπει τον περαιτέρω περιορισμό της χρήσης των νεονικοτινοειδών, ψήφισε η χώρα μας κατά τη σημερινή ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.

Έτσι το αποτέλεσμα  της ψηφοφορίας για τα νεονικοτινοειδή έχει ως εξής:

  • 16 κ-μ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για περιορισμό στη χρήση των δραστικών ουσιών, αντιπροσωπεύοντας το 76,1% του πληθυσμού της Ένωσης.
  • 8 κ-μ δήλωσαν αποχή αντιπροσωπεύοντας το 14,9% του πληθυσμού της Ένωσης.
  • 4 κ-μ ψήφισαν κατά της πρότασης αντιπροσωπεύοντας το 9% του πληθυσμού.

Η ψηφοφορία ήταν ίδια και για τους τρεις εκτελεστικούς κανονισμούς και κατά συνέπεια υιοθετήθηκαν και οι τρεις με ειδική πλειοψηφία.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής:

«Η έντονη κοινωνική ανησυχία που είχε προκληθεί εδώ και καιρό για τις επιπτώσεις στους πληθυσμούς των μελισσών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Οφείλαμε  να προφυλάξουμε τους καταναλωτές κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι τα γεωργικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι τους είναι ασφαλή.

Έτσι, σε συνέχεια της προσπάθειας μας μαζί με άλλα 5 κράτη μέλη της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2017 όπου επισημαίναμε ότι δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, καθώς και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα γεωργικά φάρμακα, ήταν προφανές ότι δεν  θα μπορούσαμε παρά να υπερψηφίσουμε την πρόταση της Επιτροπής.

Επειδή ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να παράγουν χρησιμοποιώντας ασφαλή σκευάσματα τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.