Αγροτικά

Τη χαριστική βολή στη διάθεση της Καλαμών έδωσε ο κορωνοϊός

Το τελειωτικό χτύπημα φαίνεται ότι έδωσε φέτος ο κορωνοϊός στην ελιά Καλαμών, αφήνοντας πίσω του μεγάλες απούλητες ποσότητες ενόψει και της νέας σοδειάς κι ενώ οι τιμές, από τη λήξη της καραντίνας και μετά, βρίσκονται στα επίπεδα των 60-70 λεπτών το κιλό, ανεξαρτήτως μεγεθών.

Με τις κάδες γεμάτες και ελλείψει εσόδων, οι παραγωγοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αδυνατώντας να προβούν στις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτεί η νέα σοδειά. Για συνθήκες κατάρρευσης της απορρόφησης του προϊόντος κάνει λόγο στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργος Ντούτσιας, σημειώνοντας ότι στα προβλήματα που αντιμετώπιζε το προϊόν ήδη από την περίοδο 2018-2019 ήρθε να προστεθεί και η κατάρρευση, λόγω της πανδημίας, του κλάδου HORECA, που απορροφούσε το 70% των εξαγωγών.

Το χρονικό… της πτώσης

Ο κ. Ντούτσιας ανέφερε ότι η ποικιλία «σέρνει πίσω της μία κατάσταση από τη σεζόν 2018-2019». Πέραν των μεγάλων δακοπροσβολών που δεν αντιμετωπίστηκαν στο επίπεδο που θα έπρεπε την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο, η διάθεση του προϊόντος ξεκίνησε με την απροθυμία των παραγωγών να πουλήσουν. Μια απροθυμία που, σύμφωνα με τον ίδιο, διατηρήθηκε κι όταν κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2019 η τιμή άγγιζε τα 2,20 ευρώ/κιλό και, κατά περιπτώσεις, τα 2,50 ευρώ για τα 200 κομμάτια. Η αντίσταση των παραγωγών σε αυτά τα επίπεδα τιμών ήταν αυτή που κατά τον ίδιο «κούμπωσε» και τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν πραγματοποίησαν συμβόλαια με τις επιχειρήσεις του εξωτερικού. «Μετά από λίγο σταμάτησε κάθε ζήτηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Μόλις σταμάτησε η ζήτηση, οι τιμές έπεσαν στο 1,10 ευρώ/κιλό και από τότε βαίνουν ακόμη χαμηλότερες. «Τον Μάιο του 2019, ήδη η τιμή είχε φτάσει στο 1,10 ευρώ, μετά πήγε στα 90 λεπτά για το διακοσάρι και σε ορισμένες περιπτώσεις και κάτω από τα 90 λεπτά», υποστηρίζει, χαρακτηρίζοντας το επίπεδο αυτό «μεγάλη καταστροφή για τον παραγωγό, αφού δεν βγάζει ούτε τα έξοδά του».

Όμως, το ξέσπασμα του κορωνοϊού τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο «δεν άφησε πλέον τίποτα όρθιο» σε ό,τι αφορά την ποικιλία, υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι συνέπεσε με την περίοδο που ξεκινά η βασική αγορά για το προϊόν. Μια αγορά που στηρίζεται πρωτίστως στις εξαγωγές και ειδικότερα στον κλάδο HORECA, που απορροφά το 70% των ποσοτήτων. «Με το ξεκίνημα της περιόδου 2019-2020 υπήρχαν στα χέρια των επιχειρήσεων αποθέματα, όχι ανησυχητικά, αλλά ικανά να καλύψουν ένα τρίμηνο-τετράμηνο ζήτησης, Όμως, στη συνέχεια το σύστημα πάγωσε, καθώς οι επιχειρήσεις εξυπηρετήθηκαν από αυτά που είχαν ήδη στα χέρια τους», σύμφωνα με τον κ. Ντούτσια.

Μεγάλες οι αδιάθετες ποσότητες

Απουσία κάποιου μηχανισμού που να υπολογίζει τις αδιάθετες ποσότητες, ο κ. Ντούτσιας εκτιμά ότι «αυτήν τη στιγμή στα χέρια των παραγωγών μπορεί να βρίσκονται και 70.000 τόνοι, κυρίως από την τελευταία σοδειά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα παραγωγή έχει αρχίσει από τώρα να αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς, δίχως ρευστότητα, οι παραγωγοί δεν μπορούν να προβούν στις φροντίδες και στις ενέργειες που «απαιτεί» μια επιτραπέζια ποικιλία.

«Η απορρόφηση του προϊόντος είναι καθισμένη κατά 70% αυτήν τη στιγμή», τονίζει, με εξαίρεση το –συγκριτικά λίγο– προϊόν που πάει στο ράφι, «το οποίο μπορεί να αύξησε λίγο τα ποσοστά του», ανέφερε.

Οι παραγωγοί πλέον, ενόψει και της νέας σοδειάς, προσδοκούν σε κάποιας μορφής στήριξη από το ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο του πλήγματος που δέχθηκαν και από τον κορωνοϊό, κατάσταση για την οποία εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής ενημέρωσαν προ δεκαπενθημέρου τον υπ. ΑΑΤ, Μάκη Βορίδη, παρουσία του υπ. Οικ., Χρήστου Σταϊκούρα.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button