Αγροτικά

Τιμή βάσης στα 5,5 ευρώ/κιλό στη Φέτα Π.Ο.Π. για να βγάζει κέρδος ο παραγωγός

Την πρόταση να τεθεί τιμή βάσης στα 5,5 ευρώ/κιλό (κατώτατη λιανική τιμή πώλησης) στη Φέτα Π.Ο.Π. έβαλε στη σημερινή συζήτηση, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρσένος. Και συμπλήρωσε ότι αυτό θα γίνει στα πρότυπα της Παρμεζάνας, που αν δεν έχει μια κατώτατη τιμή βάσης, δεν θεωρείται παρμεζάνα (Parmigiano Reggiano) ονομασίας προέλευσης. Μόνο έτσι, πρόσθεσε, θα μπορέσει να μείνει κέρδος στον παραγωγό κι όχι με τυριά «φέτες» που διατίθενται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με 4,5 και 4,2 ευρώ το κιλό. Αναρωτήθηκε δε «τι φέτα είναι αυτή; Ποιος την έλέγχει;»

Όσον αφορά το γίδινο γάλα ανέφερε ότι διατίθεται στην αγορά παστεριωμένο με υψηλή τιμή (άνω των 2 ευρώ/λίτρο), πράγμα που δεν φτάνει στον παραγωγό, ο οποίος ενώ θα έπρεπε να απολαμβάνει τιμή 0,70 ευρώ/κιλό για να έχει εισόδημα και να μπορέσει να παραμείνει στο επάγγελμα, η μέση τιμή που καταγράφει ο ΕΛΟΓΑΚ για αυτή την περίοδο είναι τα 0,53 ευρώ/κιλό.

Σε όλη του την ομιλία κοινός παρονομαστής ήταν η επιβίωση του κτηνοτρόφου και οι βιώσιμες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες κυρίως βασίζονται στην τιμή παραγωγού, αλλά αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων προσπαθεί να επιβιώσει με μεγάλες δυσκολίες.

Ακολουθήστε το Gargalianoionline στο Google News και στο Facebook

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button