Οικονομία

Τι άλλαξε το Υπουργείο στην πρόσκληση του προγράμματος στήριξης της εστίασης

Το πρόγραμμα κατανέμει 280 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 50 εκατ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις

Στην πρώτη τροποποίηση της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη δράση, «ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ», προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το πρόγραμμα, που κατανέμεται σε 280 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 50 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις, καλύπτει μέρος του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης με την επιχορήγηση να ανέρχεται έως 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική προσθήκη, «στις επιχειρήσεις, που κατά το έτος 2019 βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δύναται να ανέλθει, κατά μέγιστο, σε ποσοστό 7%, επί του συνολικού ή του ανοιγμένου Κύκλου Εργασιών του έτους 2020. Για τον υπολογισμό του κατάλληλου κύκλου εργασιών (συνολικός ή ανοιγμένος) λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της εκ νέου λειτουργίας τους (πρώτη ημέρα εσόδων) εντός του 2020 μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού σταδίου».

 

Υπολογισμός λειτουργίας των επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται στον πίνακα των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών το εξής σημείο: «Για τον υπολογισμό των ημερών λειτουργίας των επιχειρήσεων: «Για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και δεν είχαν κατά το έτος αυτό έσοδα, καθώς και για αυτές με έναρξη εργασιών εντός του 2020, λαμβάνεται η πρώτη ημέρα εσόδων τους μετά τη λήξη των κατασκευαστικών εργασιών τους. Ως πρώτο παραστατικό εσόδου, επισυνάπτεται και λαμβάνεται υπόψη τιμολόγιο/απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή αντίγραφο της καταχώρησης αυτού στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης».

Σε κάθε περίπτωση, βάσει της πρώτης τροποποίησης της πρόσκλησης, οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης μόνο στην περίπτωση, που η προηγούμενη αίτηση τους έχει απορριφθεί και δεν έχουν προχωρήσει σε υποβολή ένστασης. Η νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης με το δικαίωμα νέας υποβολής να παύει να υφίσταται εάν η επιχείρηση αυτή ενταχθεί στη δράση.

Πηγή: imerisia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button