Κόσμος

Τι είναι οι Ιλουμινάτι: Μύθος και πραγματικότητα

Η ίντριγκα γύρω από τους Ιλλουμινάτι (λατινικά: Illuminati, κυριολεκτικά: Πεφωτισμένοι) πηγάζει από τη μυστικοπαθή και αντικυβερνητική φύση τους και θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα σχολικό εγχειρίδιο που να τους καλύπτει. Είναι όμως αληθινοί οι Ιλλουμινάτι και θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμα σήμερα;

Τι είναι οι Ιλλουμινάτι;

Το έτος 1776, ο κόσμος περνούσε σε βαθιά αλλαγή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στα τελευταία στάδια του Εμφυλίου Πολέμου και άρχισαν να υπογράφουν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας – αλλά στη Βαυαρία της Γερμανίας υπήρχε ένας σιωπηλός πόλεμος.

Όπως πολλά άλλα έθνη εκείνη την εποχή, η Καθολική Εκκλησία προήδρευε σε όλες τις υποθέσεις στη χώρα, οδηγώντας με παραδοσιακές δημιουργιστικές αξίες. Ωστόσο, αυτά ήταν τα χρόνια της Επιστημονικής Επανάστασης και οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν τον φυσικό κόσμο με την ελπίδα να κατανοήσουν το μυαλό του Θεού. Η επιστήμη και η θρησκεία συνδέθηκαν βαθιά, καθώς η Εκκλησία ήλπιζε να ενσωματώσει επιστημονικές ιδέες σε μια γενική καθολική αφήγηση.

Ο Άνταμ Βάισχαουπτ, καθηγητής νομικής και εξέχων ελεύθερος στοχαστής, αντιτάχθηκε στον απόλυτο έλεγχο της Εκκλησίας και είχε προοδευτικές απόψεις για την ισότητα των φύλων στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γυναίκες πρέπει να εκπαιδεύονται και να θεωρούνται ίσες, και η καταστολή της ελεύθερης σκέψης υπό την ηγεσία της Εκκλησίας ήταν πρόβλημα. Η έκφραση τέτοιων επικρίσεων για την Εκκλησία οδήγησε σε εκτεταμένες συγκρούσεις και ο Βάισχαουπτσυνειδητοποίησε γρήγορα ότι μια συλλογικότητα ορθολογιστών ελεύθερων στοχαστών θα ήταν αντίθετη εάν δημοσιοποιηθεί.

Έτσι, την 1η Μαΐου 1776, ο Βάισχαουπτ σχημάτισε μια μυστική εταιρεία με άλλα τέσσερα μέλη, με στόχο να δημιουργήσει μια προοδευτική συλλογή ελεύθερων στοχαστών που θα τους «φώτιζε» από τις προκαταλήψεις και θα τους απελευθέρωνε από τις αντιληπτές αλυσίδες της θρησκείας.

Ο ακριβής στόχος τους παραμένει ασαφής – κάποιοι δηλώνουν ότι οι Βάισχαουπτ φτιάχτηκαν άμεσα για να καταπολεμήσουν τη θρησκεία και να προωθήσουν τις ορθολογιστικές απόψεις του Βάισχαουπτ στη θέση τους, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι ήταν απλώς η προώθηση της ισότητας και της ελευθερίας της σκέψης στην κοινωνία.

Σύντομα, η κοινωνία αναπτύχθηκε σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα όταν ένας εξέχων Γερμανός διπλωμάτης ενεπλάκη και άρχισε να στρατολογεί από τους Ελευθεροτέκτονες, μια οργάνωση από την οποία ο Βάισχαουπτ άντλησε σημαντική έμπνευση.

Universal History Archive via Getty Images

Μετά από λίγα χρόνια, μια τόσο μεγάλη κοινωνία έγινε γνωστή στις κυβερνήσεις και οι ριζοσπαστικές απόψεις του Βάισχαουπτ οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από το Πανεπιστήμιο του Ίνγκολσταντ και στην απαγόρευση όλων των παράνομων κοινωνιών το 1784.

Οι Ιλλουμινάτι στη συνέχεια κηρύχθηκαν παρακλάδι της παράνομης οργάνωσης του Τεκτονισμού και απαγορεύτηκαν το 1785. Ο Βάισχαουπτ εγκατέλειψε τη Βαυαρία λίγο αργότερα.

Στις 16 Αυγούστου 1787 δημοσιεύτηκε ένα τρίτο και αυστηρότερο δημοσίευμα απαγόρευσης, με ποινή θανάτου, της στρατολόγησης μελών για τους Μασόνους και τους Πεφωτισμένους. Αυτά τα δημοσιεύματα εξαπέλυσαν μία πρώτη υστερία κατά των πεφωτισμένων, ειδικότερα υπήρχαν υποψίες για διαταραχές στις μυστικές ριζοσπαστικές ενώσεις των πεφωτισμένων. Ένα δεύτερο κύμα, σαφώς πιο ενεργειακό, ξέσπασε κατά τη Γαλλική Επανάσταση, οπότε ο φόβος για τους Ιακωβίνους συγχωνεύθηκε με αυτόν για τους Πεφωτισμένους. Υπό αυτήν την ψυχική κατάσταση ο Υπουργός του Βαυαρικού κράτους Μαξιμιλιανός φον Μόντγελας, ο οποίος με τη σειρά του είχε υπάρξει πεφωτισμένος, απαγόρευσε όλες τις μυστικές οργανώσεις με την άνοδό του στην εξουσία το 1799 και ξανά το 1804.

Οι Ιλλουμινάτι υπάρχουν ακόμα;

Παρά τα όσα μπορεί να ειπωθούν, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η Ιλλουμινάτι ξακολουθούν να υπάρχουν, ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιοσδήποτε σύγχρονος οργανισμός έχει δεσμούς με την αρχική ομάδα.

Το 1797 και το 1798, δημοσιεύτηκε μια σειρά βιβλίων που υποδηλώναν ότι οι Ιλλουμινάτι επέζησαν της εκκαθάρισης και ότι εμπλέκονταν στη Γαλλική Επανάσταση. Τα έργα συνέβαλαν στη σημαντική ανησυχία του κοινού σχετικά με την επιβίωση και τις δραστηριότητες των μυστικών Ιλλουμινάτι, και τελικά εξελίχθηκαν σε αντιμασονικό λόγο, αλλά τελικά διαλύθηκε.

Σήμερα, πολλές ομάδες αναφέρονται σε συνδέσμους με τους αρχικούς Ιλλουμινάτι, αλλά αυτοί είναι αβάσιμοι και πιθανότατα ένα τέχνασμα για να προσελκύσουν μέλη.

Πηγή: Iflscience

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button