Ελλάδα

Τι είναι ο απρόβλεπτος «Διάβολος Σκόνης» που έπληξε τη Χαλκιδική

Από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου δεν έλειψαν οι τραυματισμοί – Ενα beach bar στην παραλία των Νέων Μουδανιών, σχεδόν ισοπεδώθηκε.
Χρειάστηκαν μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του, από τη μικρή χρονικά δράση του δεν έλειψαν οι τραυματισμοί, ενώ ένα beach bar στην παραλία των Νέων Μουδανιών, σχεδόν ισοπεδώθηκε.

Τι είναι όμως το φαινόμενο «Dust Devil» ή αλλιώς ο «Διάβολος Σκόνης» που έπληξε χθες την παραλία Νέων Μουδανιών; Ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr, Σταύρος Κέππας απαντά και αναλύει στο GRTimes τις διαφορές του από τον κοινό ανεμοστρόβιλο.

«Το φαινόμενο που έπληξε χθες την Χαλκιδική δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι ανεμοστρόβιλος. Εν προκειμένω είχαμε έναν Dust Devil ή αλλιώς έναν «Διάβολο Σκόνης» ο οποίος προκλήθηκε από τον συνδυασμό ενισχυμένων βόρειων ανέμων με πιθανά ανοδικά ρεύματα που δημιουργήθηκαν πάνω από θερμαινόμενη ξηρά και αναπτύχθηκε από την ξηρά προς τα πάνω. Στην περίπτωση του ανεμοστρόβιλου το καταιγιδοφόρο νέφος κατέρχεται προς το έδαφος, οπότε έχουμε μια εντελώς διαφορετική ροή στην εξέλιξη» σημειώνει ο κ. Κέππας.

Προσθέτει επίσης, ότι άλλη μια σημαντική διαφορά έγκειται στην προγνωσιμότητα των δύο φαινομένων. Ενώ δηλαδή «στην περίπτωση των ανεμοστροβίλων μπορούμε να γνωρίζουμε σε κάποιο βαθμό τις πιθανές περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν, δηλαδή κοντά σε καταιγίδες, με τον «Διάβολο Σκόνης» η προγνωσιμότητα είναι από πολύ περιορισμένης κλίμακας μέχρι μηδενική, διότι έρχεται στο τέλος ενός καυσωνικού επεισοδίου».

Τα παραπάνω στοιχεία μάλιστα οδηγούν πολλές φορές σύμφωνα με τον κ. Κέππα στον αιφνιδιασμό. «Είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα, διότι ο «Διάβολος Σκόνης» μπορεί να δημιουργηθεί πολύ απότομα, διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά έχει μεγάλη ισχύ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και τραυματισμούς παρασέρνοντας αντικείμενα κατά τη σάρωση μιας περιοχής. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν προλαβαίνεις ούτε βίντεο να τραβήξεις. Δεν είναι δηλαδή σαν τον ανεμοστρόβιλο που βλέπεις την καταιγίδα στο βάθος και ένα χωνί να πλησιάζει».

Πηγή: grtimes.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button